A kutatások azt mutatják, hogy bizonyos ételek rendszeres fogyasztásával megelőzhető az inzulinrezisztencia kialakulása, sőt vissza is fordítható a folyamat. A tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a gyógynövények az élelmiszerek és fűszerek lesznek a jövő gyógyszerei.
Bár nagyon gyakori jelenségről van szó, a probléma sokszor mégsem derül ki időben, mert az orvosok a rutinvizsgálatoknál nem szokták az inzulin szintet is nézni, csak a vércukrot. Az így rejtve maradt probléma gyakran csak akkor kerül felfedezésre, amikor szövődményként 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizálnak.
Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy szöveteink a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni inzulin jelenlétében, így jóval magasabb inzulinmennyiségre van szükség a megfelelő vércukor-anyagcsere fenntartásához. Ez a hasnyálmirigyet extra munkára készteti és ha már nem bírja akkor kialakul a cukorbetegség. A kockázatokat emeli a mozgásszegény életmód és gyorséttermi koszt és ha nem megfelelő a szervezet D-vitamin-ellátottsága.
Tünetek, amikor érdemes fontolóra venni egy laborvizsgálatot: