A helyes táplálkozás és a fogyókúra

Régóta tervezem ezt a témát ismertetni, mert hazánkban egyre nagyobb probléma ugyanúgy mint a többi civilizáltnak nevezett országban. Az emberi szervezet csodálatos. Több milliárd sejt összehangolt munkájával a központi idegrendszer irányítása alatt áll, fenntartja állandóságát, megvédi magát a kórokozóktól, amire emlékezik is.

A környezettől függően hőháztartása van, a testhőmérséklet viszonylag állandó. A túlmelegedést és a leülést időben észreveszi, és a korrigáló anyagcsere folyamatokat beindítja. A durva szélsőséges hőmérséklet változásokat hosszú időn át természetesen nem tudja tolerálni (nagy meleg vagy hideg tartósan: hőguta, fagyás)

Az állandó hőmérséklet fenntartásához, az anyagcsere folyamatok szabályozásához energia kell, az emésztésről nem is beszélve, sokszor ahhoz kell a legtöbb energia.

 

Egy bőséges étkezéshez az energián kívül sok folyadék (víz), calcium, ásványi anyagok, megfelelő vas- és nyomelemellátottság szükséges. Az energiát foszforvegyületek előállítása során nyeri (ATP, ADP), Q10, de nyerheti a zsírok, szénhidrátok „elégetése” kapcsán is Q10 enzim segítségével.

A természet bölcs, az anyagcsere szabályozását évmilliárdok alatt az evolúció során fejlesztette ki. Minden élő szervezetnek, még az egysejtűeknek is pontos kémiai, biokémiai folyamatok szabályozzák az anyagcseréjét. A sejtközpontok a sejtmagban levő DNS, a fehérje, szénhidrát és zsíranyagcsere alapanyagainak előállításában játszik szerepet.

A sejtek energiaközpontja a mitokondriumok (nincs pontos magyar neve, én a sejtek kazánjának nevezem) állítják elő a működéshez szükséges energiát.

Külön sejthártyája van a „kazánnak” sejten belül, így hőálló egységet képez. Minden sejt rendelkezik ilyen energiaközponttal.

 

Ezek a „hőközpontok” az összes élő sejtben megtalálhatók az élővilágban, és a szerkezetük egyforma. A szervezet létfenntartásában az egyik legfontosabb sejtalkotó, mert külön DNS állománnyal is rendelkezik, ami öröklődik ls az embernél az anya mitokondriális DNS pontos mása (Genetikai vizsgálatoknál, főleg az öröklött családi betegségeknél az anyag DNS vizsgálata ezért ez egyik legfontosabb tényező)

Azért részleteztem a fenntieket pontosan, mert sok külső tényező mellett ettől függ a szervezet anyagcseréje.

Említettem, a természet nagyon okos: a népesség súly és magasság megoszlása normális körülmények között (nem civilizált népesség esetén) egyenletes. Csak 5-10%-a vékonyabb és csak 5-10%-a esik a kövérebb kategóriába. 80-85 % normális testsúlyú. Ez az anyagcsere függvénye is, ugyanannyi táplálékot a soványabb test a felépítésén kívül a maradék energiát azonnal „eléget”, a kövérebb eltárolja.

 

Mindkettő jó „túlélő” típusú ember, ez az evolúció eredménye. A kövér emberek anyagcseréje jóval hosszabb idő alatt kezdi el felhasználni a felesleges zsírraktárakat.

Két hét helyett egy-két hónap alatt indul be ez a folyamat. Ezt minden fogyókúrázó embernek tudomásul kellene venni, és a siker jobb lenne.

Az evolúció és a táplálkozás mellett léteznek betegségek is, amik komoly elhízással járnak. Minden elhízott embert előbb ki kell vizsgálni, kezelni kell! Csak utána érdemes elkezdeni a fogyókúrát!

Ezen betegségek a következők: pajzsmirigy alulműködése miatti elhízás (a pajzsmirigy az anyagcsere egyik irányító hormonális szerve) A mellékvese és az agyalapi mirigy túlműködése (Cushing syndroma) miatti többletsúly.

 

A központi hormontermelő mirigyek, agyalapi mirigy és az agyalapi magok daganatos vagy a nőknél 40-50 éves kor közötti a hormonális egyensúly megbomlása miatti másodlagos zavar következtében kialakuló elhízás. Sokszor balesetek, központi idegrendszeri gyulladások miatt sérülnek ezek a központok, és ekkor alakul ki az elhízás.

Zsíranyagcsere zavarok (öröklött) miatti elhízás, melyet ha nem kezelnek, könnyen cukorbetegséggé fajulhat, akkor már lényegesen nehezebb kezelni, a fogyókúráról nem is beszélve.

Psychogén okok, feszült ideges állapotban jóval többet eszünk (vagy nem eszünk-kóros soványság9 a kelleténél. A túlzott táplálkozás már gyakran kisgyermekkorban kezdődhet, anya-gyermek kapcsolat: hazánkban megrögzött gondolat sok családnál, ha sír a baba, az csak éhség miatt lehetséges!

Gyógyszerek mellékhatásai: A tartós szteroid kezelések elhízást okoznak (ízületi betegségek, gyakran asztmásoknál, fulladós kisgyermekeknél alkalmazott tüneti terápiaként alkalmazott szteroidok miatt komoly túlsúly keletkezhet)

 

A fent leírtak miatt fontos: Az elhízás okát mindig tisztázni kell.

A túltáplálkozás miatti elhízást kicsit könnyebb kezelni és egyensúlyban tartani, mint a többit, ha megfelelően eltervezzük az életünket, a táplálkozásunkat.

A rejtett kalóriákra figyelni kell! A modern ipari társadalmakban a félkész és tartósított ételek rengeteg cukrot, nátrium sót és fehérjét tartalmaznak.

A legtöbb hagyományos felvágottban a maradék húsokon kívül szójafehérje, emiatt jóval több nátrium só, esetleg tejfehérje is található! A fehér kenyerek jó része is szójafehérjét tartalmaz!

A zsiradékok megoszlása is a telítetlen zsírok javára dől el. Sajnos a táplálkozási kultúránkon sokat kellene javítani. Ehhez a bővebb és pontos tájékoztatáson kívül az emberek érdeklődését is fel kellene kelteni. Ne csak akkor kapjunk észbe, ha már baj van, ha betegségek alakulnak ki. A gyermekeket tanítani kellene személyes példánkkal a helyes táplálkozásra.

Az alakformálást, fogyókúrát a fent leírtak után kezdhetjük. Ha betegség miatt alakult ki, természetesen azt kezelni kell, de mellette már elkezdhetjük a méregtelenítést.

A kellő folyadékbevitel fenntartása a legfontosabb melyben a Herbanet teák jó segítséget nyújtanak. A Kombucha a máj méregtelenítő kapacitását segíti.

Az Erdei tapasz szintén segít a szövetekből eltávolítani a kórós anyagcsere termékeket, természetesen a kellő folyadék bevitele mellett.

A napi nátrium só bevitelét is korlátozni kell, hiszen hazánkban ennek három-ötszörösét fogyasztjuk, mely a magas vérnyomást és az elhízást fokozza.

A természetes táplálékainkból és termékeikből bőven tudunk válogatni a kalória szegény, ízletes táplálékokból, vitaminokból, melynek legtöbbjét még az inzulinos cukorbetegek is fogyaszthatják.

 

Fontos javaslat: csak egyenletesen, lassan szabad megszabadulni a felesleges súlytól, mert ha egy kicsit lazítás történik, sokkal gyorsabban és több felesleg rakódik vissza, int mennyi előtte volt.

A sikeres súlycsökkentés után tudatosan kell a helyes étkezést, életmódot, kellő testmozgást folytatni, az életkornak megfelelő mozgással.

Érdemes megfogadni és betartani ezeket a javaslatokat, eddig sok embernek segített megszabadulni a fölösleges súlytól.

Ezekkel a javaslatokkal kívánok mindenkinek jó egészséget és fogyókúrát!

 

Dr Mészáros Zsuzsanna

 

 

 


Nyomtatás