8 étellel visszafordítható az inzulin rezisztencia

A kutatások azt mutatják, hogy bizonyos ételek rendszeres fogyasztásával megelőzhető az inzulinrezisztencia kialakulása, sőt vissza is fordítható a folyamat. A tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a gyógynövények az élelmiszerek és fűszerek lesznek a jövő gyógyszerei.

Bár nagyon gyakori jelenségről van szó, a probléma sokszor mégsem derül ki időben, mert az orvosok a rutinvizsgálatoknál nem szokták az inzulin szintet is nézni, csak a vércukrot. Az így rejtve maradt probléma gyakran csak akkor kerül felfedezésre, amikor szövődményként 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizálnak.

Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy szöveteink a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni inzulin jelenlétében, így jóval magasabb inzulinmennyiségre van szükség a megfelelő vércukor-anyagcsere fenntartásához. Ez a hasnyálmirigyet extra munkára készteti és ha már nem bírja akkor kialakul a cukorbetegség. A kockázatokat emeli a mozgásszegény életmód és gyorséttermi koszt és ha nem megfelelő a szervezet D-vitamin-ellátottsága.

Tünetek, amikor érdemes fontolóra venni egy laborvizsgálatot:

- túlsúly, főként a hason

- menstruációs zavarok, policisztás ovárium szindróma, a meddőség

- erős szőrnövekedés

- depresszió, fáradtság, rossz közérzet

- hajhullás, pattanások, egyéb bőrproblémák

 

Lássuk, mit (t)ehetünk egészségünk érdekében?

 

  1. Kurkuma: 100% -ban hatásos a cukorbetegség megelőzésére. Egy 2009-es tanulmány szerint a curcumin, a (kurkuma hatanyaga) sokkal hatékonyabban növelte a glükóz felvételt, mint a vényköteles gyógyszer, a Metformin. Egy másik, 240 diabétesz előtti stádiumban levő felnőttel végzett vizsgálatban a betegek napi 250 mg kurkumint vagy placebót kaptak. Kilenc hónap elteltével a kurkumát szedő betegeknél nem alakult ki cukorbetegség, de a placebocsoport 16,4% -nál igen . Más szavakkal, a kurkumin 100% -ban hatékony volt a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére.
  2. Gyömbér: Egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban 88 cukorbeteg volt két csoportra osztva. Egyik csoport kapta a placebót, míg a másik 3 gramm gyömbérpor-kapszulát naponta. Nyolc hét elteltével a gyömbércsoport tagjainál 10,5% -kal csökkent az éhgyomri vércukorszint. A placebo csoportban viszont 21% -kal növekedett az éhgyomri vércukorszint. Ezen felül az inzulinérzékenység jelentősen megnőtt a gyömbércsoportban.
  3. Fahéj: A fahéj az egyik legrégebbi és a legnépszerűbb fűszer. Évtizedek óta használják mind ízesítő, mind gyógyászati ​​tulajdonságait illetően. A fahéj normalizálja a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél azáltal, hogy javítja a sejtek inzulin felvevő képességét. Fahéj fogyasztásakor az étel lassabban, egyenletesebben ürül ki a gyomorból, így lassítja a vércukorszint emelkedését.
  4. Oliva levél kivonat: Az Aucklandi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy az olajfalevél kivonat csökkenti az inzulinérzékenységet. Egy vizsgálatban 46 túlsúlyos férfi két csoportra osztottak. Egyik csoport olívalevél-kivonatot tartalmazó kapszulákat kapott, a másik csoport placebót. 12 hét elteltével az olívalevél-kivonat átlagosan 15% -kal csökkentette az inzulinrezisztenciát. A hasnyálmirigyben, az inzulintermelő sejtek termelékenységét 28% -kal növelte. Mindkét tényező együttesen napról-napra javította a vércukorszintet.
  5. Bogyós gyümölcsök: A vizsgálatok azt mutatják, hogy a szervezetnek kevesebb inzulinra van szüksége a cukor-egyensúlyhoz, ha étkezés után bogyókat is fogyasztunk. A finnországi egészséges nők körében végzett vizsgálatban a résztvevőket arra kérték, hogy fehér és rozsos kenyeret egyenek, szederpürével vagy anélkül. A kenyérben levő keményítő hirtelen megnöveli az inzulintermelést. A kutatók azonban azt találták, hogy a bogyók hozzáadása a kenyérhez jelentősen csökkentette az étkezés utáni inzulin csúcsot. Az eper, a fekete és vörös áfonya és a berkenye is hatékonynak bizonyult.
  6. Fekete kömény (Nigella sativa): Egy 94 cukorbeteg betegen végzett vizsgálat során a kutatók naponta 1, 2 vagy 3 gramm Nigella sativa kapszulát írtak elő. Azt találták, hogy a napi 2 gramm dózisban a fekete mag jelentősen csökkentette a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát. A magasabb 3 g-os dózis nem eredményezett további előnyöket. A fekete köményt már évezredek óta használják gyógyító tulajdonságai miatt. Az utóbbi időben a tudomány alaposabban szemügyre vette ezt az apró fekete magot, és annak olaját. Több, mint száz gyógyító alkotóelemet találtak benne.
  7. 7. Spirulina: A kutatók összehasonlították a spirulina és a szója erejét az inzulinszint szabályozás terén. 17 beteg kapott naponta 19 gramm spirulinát A többi 16 beteg 19 gramm szóját kapott. Nyolc hét elteltével a spirulina csoportban átlagosan 224,7% -kal növekedett az inzulin érzékenység, míg a szójacsoportban 60% -kal. Japánba a Spirulinát a cukorbetegség megelőzésére fogyasztják. 
  8. A Berberin: egy alkaloid, amely számos növény gyökerében megtalálható, nálunk a leggyakrabban a Sóskaborbolyával (Berberis vulgaris), és a Kanadai aranygyökérrel (Hydrastis canadensis) találkozhatunk. 2-es típusú cukorbetegek esetében  a berberin ugyanolyan kimutatható mechanizmussal csökkenti a vércukor szintet, mint az általánosan használt metformin hatóanyag, így képes az anyagcserét hasonlóan befolyásolni. Tehát  csökkenti az éhomi vércukor szintet, növeli az inzulin érzékenységet és az izomrostok  glükózfelvételi képességét függetlenül az inzulin jelenlététől, csökkenti a testsúlyt és az inzulin rezisztenciát.

Mindegyik esetben azt láthatjuk, hogy ezek a növények nagyon hatékonyak lehetnek az inzulin rezisztencia kezelésében, és a 2.-es típusú cukorbetegség megelőzésében. Arra még felhívnám a figyelmet, hogy a vizsgálatok időtartama legalább 3 hónap volt, és a fenti eredmények kialakulásához bizony idő kell. Nem elég néha egy-egy tablettát elfogyasztani, rendszeres használatra van szükség a hatás eléréséhez.


Nyomtatás