A bőr és a Herbanet Balzsam

A bőr és a Herbanet balzsam

 

Az „ehető-iható” vitamin termékek után a szépségápolás, kozmetikumok következnek.

Amit a legjobban szeretek és használok én is az a HERBANET BALZSAM

Ismertetése előtt néhány mondat a bőr funkciójáról, szerepéről.

 

Testünket a külvilágtól a bőr határolja el a belső szervektől. Nagyon sok fontos funkciója van. A védelem a legfontosabb.

 

1: A külső környezetből jövő ártalmak a következők: vírusok, baktériumok, gombák

Ezek egymással a bőrünkön meg is találhatók, de a szervezetbe csak akkor tudnak bejutni, ha ez a védelem megszűnik pl: sérülések, gyulladáségés, fagyás stb.

A felnőttek bőrfelülete kb 1,5 m², csecsemő és kisgyermekkorban kisebb. Így is nagy felületet jelent az immunrendszerünk számára ez a védelem.

Fizikai ingerektől (nyomás, ütés) fénytől, hőhatásoktól, hideg, melegtől bizonyos fokig védelmet nyújt.

A túlzott napsugárzás, a fagyás, az ionizáló sugarak (ultraibolya, gamma stb.) ellen már nem tud védeni, megsérül, és a bőrsejtek DNS állománya (ionizált sugarak) is sérülhet.

Az utóbbi 30 évben éppen az ózonlyuk miatt több a káros ultraibolya sugárzás, valamint az egyéb környezetszennyeződés miatt a bőr daganatos megbetegedései megháromszorozódtak. A túlzott napozás, leégés is fokozza a mélyebb bőrsejtek DNS állományának sérüléseit. Egy ember életében háromszori leégés már komolyan hajlamosít a kóros elfajulásra.

 

2: A bőrnek fontos szerepe van a hő háztartásban is. A bőralja szerkezetében levő zsír jól szigetel és a fizikai ingerektől (ütés, zúzódás stb) is bizonyos fokig véd.

3: A verejtékezésnek nem csak a hűtés a szerepe, de a méregtelenítésben is komoly feladata van. A felesleges Nátrium só jó néhány százaléka tud vízzel együtt eltávozni.

A Herbalance tapasznak ezért van fontos helye a méregtelenítésben.

A verejtékezéssel a szőrtüszőkben és a faggyúmirigyekben levő salakanyagok is felszabadulnak és alapos tusolással, fürdéssel segítjük a szervezetet ezen kóros anyagok eltávolításában.

A bőrünk is lényeges méregtelenítő szerv!

4: A bőrről sok hasznos és káros anyag is felszívódhat. Ezért nem mindegy milyen kémiai anyagok (hasznos, káros) jutnak a szervezetünkbe. Ezt a jó tulajdonságát tudjuk kihasználni kenőcsök, krémek illó olajok, víz, zsírok, olajok, vitaminok bejuttatásával.

 

A bőr szerkezeti tulajdonságait használjuk fel ehhez. Három fő rétegből áll (ezen belül több rétege is ismert)

 

  1. A felső hámló leváló, finoman elszarusodó réteg, melynek sejtjei tetőcserépszerűen rugalmasan tapadnak egymásra, ha „elöregednek” leválnak. Ez a réteg tudja jól felvenni a rákerült anyagokat.

 

  1. A középső réteg rugalmas kötőszövettel és bő érhálózattal tapad a felső réteghez. Az érhálózat mellett a faggyúmirigyek egy része, a verejtékmirigyek néhány százaléka helyezkedik el rugalmas rostokba (kollagén állomány) ágyazva. Immunszerepe épp olyan sokrétű, mint a felső állománynak.

 

  1. Bőralja a bőr alsó zsírszövetben dús rétege. A legtöbb faggyúmirigy „gyökere” idáig ér el, a verejtékmirigyek jó része innen indul.. Érhálózattal ez a réteg is jól ellátott. Így már érthető, hogy a faggyúmirigyek gyulladása (pattanás) miért terjedhet olyan gyorsan a mélyebb rétegek felé, sőt a véráramba is ezen az érhálózaton juthatnak be a kórokozók A hasznos anyagok is hasonló módon tudnak felszívódni.

 

Életkori sajátosságok: újszülött korban sokkal vékonyabb a felső hámló réteg és a bőralja is kevesebb zsírszövetet tartalmaz.. Az immunvédelme még éretlen.

Idősebb korban hasonlóan sérülékeny, de ott az ok több: a biológiai öregedéssel szárazzá, ráncossá válik, a rugalmasságából, feszességéből veszít, a sejtmegújulás lelassul az immunvédelemmel együtt.

 

A gyógyszer és kozmetikai gyártóknak mindezeket figyelembe kell venni, és még egy fontos tényezőt is. Lehetőleg természetes anyagokból készüljön a készítmény.

Ezeket a feltételeket jól teljesítik a Herbalance kozmetikai készítmények.

 

Herbanet balzsam

 

Összetevői: Ginseng kivonat, Búzacsíra olaj, Avokado olaj, Körömvirág kivonat, Virágpor kivonat, Jojoba olaj, Ligetszépe olaj, E vitamin, A vitamin olaj, Tökmagolaj, védőolajak, méhpempő, illatparfüm, ioncserélt víz, glycerin.

Alkotói közül a legfontosabbak a többszörösen telítetlen olajak (tökmagolaj, ligetszépe, jojoba olajak), melyek a bőr felső védelmi és immunrendszeri működését ugyanúgy támogatják, mint a belső készítményeinkben levő omega 3 zsírsavak. Ezek vizes közegben jól szívódnak fel, és segítik az immunsejtek munkáját.

A virágporkivonat hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, a bőr védelmi funkcióját erősíti.

A Avokadó olaj a természetes hámlást segíti elő.

A ginzenget belsőleg és külsőleg több ezer éve használják a távol-keleten, tonizáló, keringést javító un. glikozidákat tartalmaz. A legújabb kutatások a sejtek megújító hatását (DNS-RNS szintézis) bizonyították be! Vitaminokkal együtt fokozódik a hatása! Tehát a bőr öregedését lassítja.

Körömvirág (Calendula officinalis)

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó gyógynövény. Évszázadok óta ismert és használt növény. Virága citromsárgától a narancssárgáig változó színű az illóolaj tartalomtól függően változik. Hatóanyagai: Karotin (A vitamin előanyaga), glikozida =szív-érrendszerre ható anyag),  illóolajak. Külsőleg és belsőleg is jó hámosító hatású. Nehezen gyógyuló sebekre már az ókor óta alkalmazzák, fekélyek, állandó dörzsölésnek kitett helyekre megelőzésként.

Búzacsíra olaj: a csíráztatott búzából sajtolt magas vitamintartalmú olaj, a vízben oldódó vitaminok mindegyikét, valamint természetes E vitamint, telítetlen zsírsavakat tartalmazó olaj. Belsőleg és külsőleg a szervezet vitaminszükségletét biztosítja, ami a sejtek megújulásához szükséges.

Méhpempő: évezredek óta külsőleg használt vitaminokban gazdag anyag, amelyet a méhek készítenek a növények nektárjából. A vitaminok felszívódását is serkenti.

A többi hatóanyaggal szinergizmusban (egymás hatását erősítő tulajdonság) a bőr középső és felső rétegének megújulását, anyagcseréjét segíti.

 

Hogyan és mikor használható a balzsam?

Száraz, töredezett, dörzsölésnek, nagy fizikai hatásnak kitett bőrre. Eredményes javulást észleltünk ekcémás, száraz, hámló, vitaminhiányos bőrön is. Az ajkak száraz repedezettségét is javítja.

Pszoriasisban jó hatást észleltünk az életmód és táplálkozás megváltoztatása mellett.

Nőgyógyászatban a gát és hüvelybemeneti (steril-nem vírus és bakteriális) vitaminhiányos, irritatív gyulladásaiban is jó eredményeket figyelhettünk meg.

Csecsemőkorban a vitamin és omega zsírsav hiányos fejbőr gyulladásoknál hamar javulást tapasztaltunk. (szopós csecsemőknél az anyai vitaminhiányt is pótoltuk, tápszeres csecsemőknél a baba vitamin és vashiányát is rendeztük)

Ilyen esetekben kérjük ki a szakember véleményét is.

Nyáron felületes napégésnél (leégésnél) a bőr hűtése mellett jól alkalmazható a balzsam.

 

Ezen tapasztalatokkal nem csoda, hogy a kedvencemmé vált a balzsam.

Várom a további tapasztalatokat.

Ezennel kívánok mindenkinek jó egészséget és jó munkát, tanulást.

 

Dr Mészáros Zsuzsanna

 

 

 


Nyomtatás