Cordyceps sinensis gomba

A Cordyceps-et évszázadok óta alkalmazzák Kínában, és az egyik leghatásosabb gyógynövénynek tartják az energiaszint és az általános életminőség javítására. Az 1990-es évek elején került a kínai sportolók fókuszába, mivel rendszeres fogyasztásuk látványosan megnövelte sport-teljesítményüket. Akkor kínai sportolók az 1993-ban, Németországban megrendezett Szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon kilenc világcsúcsot döntöttek meg. Ennek eredményeképpen teljesítménynövelő hatása legendássá vált, elit atléták között a legkeresettebb táplálék-kiegészítők közé került. Mára egyre több aktív életmódot folytató ember fedezi fel magának az energiaszint, általános életerő és állóképesség javítására.

 A Cordyceps sinensis a hernyók alakjára emlékeztető gomba, a neve is innen származik. Tibet 3000 m feletti fennsíkjain honos, spórái egy bizonyos földalatti rovarlárvában telepszenek meg, azzal szimbiózisban élve, tápanyagát hasznosítva növekszik, majd a kifejlett gombatest lárvaalakja előbukkan a föld felszínére.

 Ez a gomba képes szabályozni a Jin és Jang energiát az emberi testben, és elérni azok viszonylagos egyensúlyát. Nagy adaptogén képessége mellett egy mellékhatások nélküli természetes antibiotikum, amely sok kórokozóra elnyomó hatással van (staphylococcus, streptococcus, pneumococcus, stb.) A cordyceps fajok által kiváltott fokozott immunválasz és a vírusok szaporodásának gátlása révén a leghatékonyabb gombafajnak bizonyulnak a krónikus vírusfertőzésekben.
Szabályozza immunrendszert, ezzel növeli a szervezetünk ellenálló képességét különböző betegségekkel, oxigénhiánnyal, méreganyagokkal és nagy fizikai megterhelésekkel szemben. Egyes autoimmun betegségek esetén csökkenti a fokozott immunválaszt. A Cordyceps a makrofágok működését is javítja, melyek felfalják a káros mikrobákat és rákos sejteket. Több országban sugárkezelés és kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére használják, mint alternatív készítményt.

 Több kísérletben is kimutatták, hogy a Cordyceps kiegyensúlyozza a lelki állapotot, csökkenti a stressz okozta feszültséget, és depresszió esetén is hatásosnak bizonyult. Időseknél javította a koncentráció, a tanulási és az emlékezőképességét is.

 A cukorbetegség kiegészítő terápiájában is gyakran használják, mert beindítja az inzulin felszabadulását, növeli a máj glukóz lebontását és fokozza a sejtek inzulinérzékenységét.
Kísérletek bizonyítják, hogy a Cordyceps megfékezi a máj elfajulását és segít helyreállítani a normál májfunkciókat. Aktívan méregteleníti a szervezetet, többek között eltávolítja a gyógyszermaradványokat is.

 A cordyceps sinensis gyógygomba hatékony kiegészítő kezelést nyújthat rákos betegeknek. Képes lehet gátolni a rákos daganatok növekedését, ráksejtek osztódását, átterjedését a szervezet más részeibe.

 A kínai medicina gyakran használja krónikus tüdőbetegségek esetén, mivel szabályozza a tüdő működését, könnyíti a légzést, segíti a letapadt nyák ürítését, oldja a hörgők görcseit Az asztmában szenvedők jobban tolerálják az oxigénhiányt és növeli a tüdő oxigénfelvevő kapacitását is.

A cordyceps rendszeres szedése segíthet koleszterinszintünk egyensúlyban tartásában, akadályozza a vérrögök kialakulását és elősegíti az eloszlásukat. Gátolja a koleszterin lerakódását az erek falán és javítja a vérkeringést.

Egy amerikai gyógyszerészeti újságban leközölt kutatás szerint a cordyceps segíthet a magas vérnyomás csökkentésében, a szívritmuszavarok enyhítésében.

 Rendszeres szedése serkenti a nemi hormonok termelődését, a spermiumok mennyiségét és mozgékonyságát. Merevedési zavarok esetén is ajánlott a fogyasztása. Egyre gyakrabban használják meddőségi klinikákon, mivel számos bizonyíték igazolta, hogy az ösztrogén termelődés fokozásával előnyös hatással van a női termékenységre. Ezt a pozitív ösztrogénhatást használják ki a változókor utáni gyors csontritkulás megakadályozásánál is. Szabályozza a kalcium és foszfor egyensúlyát a vérben, ami a csontok és fogak egészségéhez nélkülözhetetlen.
 

A Kiváló kiegészítő készítménye a Herbalance Energiq tabletta és a Green+ Heléna.


Felhasznált irodalom

cordyceps.hu,  gyogygomba.hu                        


Nyomtatás