Panax Ginzeng

A keleti gyógyászat több olyan gyógynövényt ismer és alkalmaz, amelyek az alulműködő és a túlműködő szervekre is jó hatással vannak. Harmóniába hozzák azok működését és energetikai szintjét. Ezeket adaptogén növényeknek hívjuk.

Az adaptogén növények harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink valamint az immunrendszerünk működését, függetlenül attól, hogy ez a funkció milyen irányban mozdult el korábban. A túlműködő szerveket lelassítják, miközben felgyorsítják az alul működőket. Az adaptogén növények akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk.

Folyamatosan fogyaszthatók, ugyanis az optimálisan működő szervek működését nem módosítják. Az emberi test külső és belső körülményi változnak. A változásokhoz való alkalmazkodó képességünk (idegen szóval: adaptálódásunk) lehetséges az adaptogén gyógynövények segítségével. Innen származik az elnevezés.

A tudománynak a mai napig nem sikerült ilyen precizitású készítményt előállítani. 300 gyógynövényből mindössze  1 rendelkezik ilyen jótékony hatással. Egyes helyeken fiatalító, energizáló gyógynövényeknek is nevezik őket.

Az egyik legerősebb adaptogén növény a ginzeng, melynek a gyökerét használjuk gyógyászati célra. A növény  6–7 év után éri el azt a szintet, amikor érdemes szüretelni. Minél öregebb a ginzeng, annál értékesebb. Hatása kifejtéséhez sok folyadékra van szükség.

Hatásai, a teljesség igénye nélkül:

  •  Javítja a memóriát, iskolásoknak és időseknek nagyon hasznos lehet ez a tulajdonsága.
  •  Fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet, késlelteti a fáradságérzetet. Sportolók is gyakran használják, mert kedvező hatást fejt ki az izomműködésre, illetve azok energiafelhasználására. Javítja a tüdő munkáját, növeli az adrenalin kibocsátást, és gyorsítja a regenerációt.
  •  Fokozza a szervezet ellenálló képességet.
  •  Stresszoldó hatású, segítségével könnyebben vesszük fel a harcot a mindennapi kihívásokkal, és még az endorfin (boldogsághormon) termelődését is serkenti.
  •  Segít az általános gyengeség, fáradtság leküzdésében, kitűnő természetes gyógyszere a legyengült vagy lábadozó betegeknek.
  •  Csökkenti a kórosan magas vércukor-és koleszterinszintet.
  •  Elősegíti, hogy a szervezet hasznosítsa a vitaminokat, ásványi anyagokat.
  •  Különleges tulajdonsága, hogy serkenti a szexuális vágyat – egyes kutatások szerint nemcsak a vágyat, de a férfiaknál magát a teljesítőképességet is fokozza. Igazi afrodiziákumként is használható, különösen a változókorban. Hat a hormonháztartásra és a vérkeringésre – a potencia és a vágy pedig mindkettővel szoros kapcsolatban áll.

 

Véd a sugárzás okozta károsodásokkal szemben is, nemcsak azzal, hogy segíti a felépülést, hanem magukra a sérült szervekre is gyógyító hatással van. Rákos betegek esetében például enyhíti a besugárzás mellékhatásait.  Védi a májat az alkohol hatásától. de jobban tesszük, ha csak mértékkel használjuk ezt a tulajdonságát.  A ginzengből készült kozmetikai termékek igen jó hatással vannak a bőrre: megfiatalítják,  vitalitást, egészséges szint adnak neki. Hatásosan kezeli a bőrhibákat, gyulladásokat, krónikus elváltozásokat, herpeszt és nem utolsó sorban hatásosan veszi fel a harcot a ráncok ellen.

 Tehát a ginzenget nem hiába hívják élet gyökerének, hiszen számtalan előnyös hatása mellett már a neve is mutatja gyógyító hatását, mert a panax két szóból tevődik össze a pan: teljes egész, míg az akosz a gyógyítás, gyógyszert jelenti a görög nyelvvilágban.

 

Felhasznált irodalom:

http://napidoktor.hu/

www.shopbuilder.hu


Nyomtatás