Omega 3-6-9

Napjainkban a médiából egyre gyakrabban hallunk az Omega zsírsavak jótékony hatásáról, elsősorban szív és érrendszeri betegségek esetén. Nézzük, mit kell tudni ezekről a fontos tápanyagokról:

 

Az Omega zsírsavak esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk nem képes előállítani őket, pedig az egészséges működéséhez elengedhetetlen lenne. A változatos étrend sem kínál igazán megoldást, mert nagyon kevés táplálék tartalmaz elegendő mennyiséget ezekből a hasznos zsírsavakból. Az omega-3 fő beviteli forrása a tengeri hal lenne, de a magyar konyha nem bővelkedik ilyen receptekben. A szükséges mennyiség egy nyolcadát fogyasztjuk csak.

Az emberi agy 30%-át az omega-3 zsírsav egy fajtája teszi ki (DHA),

mely az idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban játszik szerepet. Intelligenciánk és értelmi képességünk attól függ, hogy ez a kommunikáció egészségesen működik-e. Az omega-3 olajok tehát az agy táplálékául is szolgálnak.

A fejlődő magzatokat a méhlepényen át még az anya látja el a megfelelő mennyiséggel, ezért is fontos a várandós kismamák omega-3 utánpótlása. Azok a gyerekek, akik kiskoruktól kezdve hozzájutottak a megfelelő omega-3 zsírsavakhoz, könnyebben tanulnak és értelmi képességeik gyorsabban fejlődnek. Ez a hatás akkor is mérhető, ha a gyerkőc csak iskolás korában kap omega-3 pótlást. A kisiskolásokkal végzett kísérletekben ők jobban teljesítettek az iskolapadban, nagyobb mértékben voltak képesek koncentrálni, és memóriájuk, illetve felfogóképességük is sokat javult.

Az omega-3 nem csodaszer, és nem fog Einsteint csinálni egyik iskolásból sem, de nagyon sokat segíthet abban, hogy az értelmi képességeik jobban fejlődjenek. Különösen ajánlott azoknak a gyerekeknek, akik szétszórtabbak, és nehezebben tudnak figyelni az órákon.

Az omega-3 zsírsavak nemcsak a babák agyának fejlődésében segíthet, de jó kondícióban tartja a felnőtt agyat, és lassíthatja annak öregedését. Javítja a gondolkodásért és az értelmi képességekért felelős agyterületek működését, és jó hatással van a memóriára is.

Az omega-3 zsírsavaknak rendkívül sok hasznos tulajdonsága van még. Mérséklik a vér koleszterinszintjét, javítják a vérkeringést, védik a szívet és segítenek megőrizni az erek rugalmasságát.

Erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatásúak. Lassítják az öregedést, javíthatnak a szem és a fogíny állapotán. Egyensúlyba hozzák a hormonrendszert, ezzel jó szolgálatot tesznek a klimaxos és PMS (premenstruációs szindróma) tüneteinek legyőzésében is.

Az omega-3 zsírsavak akkor tudják a legjobban kifejteni jótékony hatásukat, ha az omega-6 és 9 zsírsavakkal megfelelő arányban kerülnek a szervezetbe.

Az omega 6 zsírsavak közül a linolénsav a legfontosabb. Magvakban, növényekben fordul elő, a ligetszépe olaj tartalmazza a legtöbbet.

Részt vesz a sejtmembrán egészséges működésében és a bőr egészségének megőrzésében. Normális esetben az omega-6 zsírsavak jelentősen javítják szervezetünk általános állapotát, hozzájárulnak számos betegség megelőzéséhez, illetve kezeléséhez. Többek között enyhítik a fekély, a csontritkulás, az ízületi gyulladások, a pszoriázis, a magas vérnyomás, a szívbetegségek tüneteit, jótékonyan felgyorsítják a pattanások és a bőrgyulladások gyógyulását. Túlzott bevitele viszont nem kívánt következményekkel járhat, ezért fontos, hogy ne önmagában, hanem megfelelő mennyiségű omega-3 társaságában fogyasszuk.

 

Az omega-9 zsírsavak támogatják a szív és érrendszer működését, optimális szinten tartják a koleszterin és vércukor szintet, segítik az immunrendszert.

 

felhasznált irodalom:

www.life.hu

www.webbeteg.hu

 


Nyomtatás