Máriatövis - A máj egészségéért

A máriatövis (latinul Silybum marianum) már a középkorban is az elismert gyógynövények közé tartozott, elsősorban epe- és májpanaszok kezelésére használták. A máriatövis név és a növény népies nevei (Boldogasszony teje, Boldogasszony káposztája, máriabogáncs, pápafű, Szűz Mária teje, Szűz Mária tövise) arra a legendára vezethető vissza, amely szerint a levelek fehér márványozottsága akkor keletkezett, amikor Jézus anyjának, Máriának teje ráfröccsent a növényre. Termése az Európai Gyógyszerkönyvben is hivatalos, hazánkban számos gyógyszer, gyógytermék és étrend-kiegészítő alapanyaga.

A máriatövis gyógyászatban alkalmazott termése tartalmazza legfontosabb hatóanyagát, a szilimarint, mely tulajdonképpen három flavonoid keveréke. Egyéb keserűanyagokat, illóolajat és E-vitamint is találunk benne, de nekünk mégis a szilimarin a legfontosabb. Ez az anyag úgy védi legfőbb méregtelenítő szervünket, a májat a mérgektől, hogy egyrészt serkenti a mérgek lebontását, másrészt aktivizálja a májsejtek gyógyító mechanizmusait, és az új májsejtek képződését A májsejtek sejthártyáját átjárhatatlanná teszi a mérgekkel (pl. alkohollal, nikotinnal és egyéb a szervezetbe jutó adalékanyagokkal) szemben. Serkenti az epetermelést, ezáltal segíti a zsírok lebontását is. Tulajdonképpen a máj teljes működését élénkíti.

Tudományosan elismert a máriatövis-termés regisztrált készítményeinek alkalmazása krónikus-gyulladásos májbetegségek (pl. hepatitis), és degeneratív (leépülési) folyamatok (pl. zsírmáj-szindróma, májcirrhosis) gyógyítására.

Meg lehet vele előzni a paracetamol, vastúlterhelés és a különböző sugárzások káros hatásit is. Ezenfelül ez a gyógynövény a következő anyagokat is képes semlegesíteni: alkohol, a kemoterápiához használt vegyületek és a központi idegrendszerre ható gyógyszerek.

 

A hosszú távú károsodások megelőzésében fontos szerepe van annak, hogy a máriatövis gátolja a máj szövetének átépülését, így véd a májzsugor kialakulása ellen. A szilimarin gyulladáscsökkentő hatással is bír, amelynek a krónikus májgyulladás mérséklésében van nagy jelentősége.

Akkor is használhatjuk, ha egészségesek vagyunk, de úgy érezzük, hogy életmódunk, esetleg munkánk több méreganyaggal terheli meg a szervezetünket, mint az tanácsos lenne, és szeretnénk a későbbi problémákat elkerülni. Ilyenkor évente egy-két szilimarin-kúrát érdemes tartani, májműködésünk támogatására.

Bár a gyógynövényekkel foglalkozó könyvek tartalmazzák a máriatövis-tea receptjét, ilyen töménységben csak emésztést segítő hatása érvényesülhet, ugyanis a hatóanyag nagyon rosszul oldódik vízben. Ha májvédő-és májregeneráló hatását szeretnénk kihasználni, csak a nagy adag szilimarint tartalmazó kivonatok, és kapszulák bizonyulhatnak hatásosnak.

A máriatövis egészségmegőrző jelentőségéről sokat elárul az a tény is, hogy 2013-ban Magyarországon ’Az év gyógynövényének’ választották meg.

A magas hatóanyag-tartalmú (80% szilimarin) 80 darabos gazdaságos kiszerelésben

Kiváló kiegészítő készítményei a Herbalance kurkuma, és a Herbanet méregtelenítő teák.

Felhasznált irodalom:

egészségtükör.hu

hazipatika.hu


Nyomtatás