A bőr és az ízületek két nagyágyúja

A hialuronsav természetes nagy molekulájú szénhidrát, amely az összes szövetben megtalálható és ott a szintézise vagy bejuttatása után néhány nap alatt lebomlik.

A hialuronsav eloszlása a szervezetben: 56 % a bőrben; 35 % az izmokban és csontokban; 9 % máshol, például az ízületi folyadékban, vérben, nyirokban. A száraz hialuronsav könnyű anyag, vizes oldata már kis koncentrációban, például 1 százalékos vizes oldatban, rendkívül rugalmas és viszkózus. Az anyag hasonlít a nyers tojásfehérjéhez.

Az emberi testben leginkább vízmegkötő, síkosító szerepe van. ezért megtalálható bőrápoló-, szemészeti- és ortopédiai termékekben. Az újszülöttek kötőszövetében még rengeteg található belőle, de termelődése a húszas életévekben csökkenni kezd, ami nemcsak abban mutatkozik meg, hogy egyre lassabban és nehezebben mozgunk az évek múlásával, de hiányában megjelennek a ráncok is.

A hialuronsavat több területen is használják:

A reumatológiában, az ortopédiában és sportorvoslásban: az ízületek „kenőanyagaként” ismert, így kopásos megbetegedésekben közvetlenül az ízületi résbe fecskendezve a mozgás javítható, a fájdalom csökkentését, a gyulladás elkerülését, a porc további kopásának megakadályozását egyaránt lehetővé teszi

Bőrgyógyászatban esztétikai célokra (tabletta, krém, injekció formájában) használják, de alkalmazzák sebkezelésre is a legkisebb horzsolásoktól egészen a fekélyes sebekig.

Aeroszolként enyhít az allergiás betegek panaszain azáltal, hogy segíti az allergének kiürülését, illetve nedvesen tartja a nyálkahártyát.

A kollagénről leggyakrabban abban az értelemben hallunk, hogy megszépíti a bőrünket, de nem csak ebben segíthet!
A testünkben igen nagy arányban található meg a rostos kötőszövet, a kollagén, ami egyszerre szilárdító és összetartó szerepet is betölt. Bőrünk mellett a kötőszövetek, az ízületek, az izmok, az inak, a porcok, a haj, a köröm és a létfontosságú szervek természetes összetevője is, a szervezetünkben levő fehérjéknek pedig mintegy 30-40 százalékát teszi ki.
A kor előrehaladtával a kollagéntermelés természetes módon csökken, és ennek következtében megjelennek a ráncok és a porcok kopása. Nem mindegy azonban, hogy ez mennyi idő alatt, illetve milyen mértékben következik be.

Bőrünk fiatalos kinézetét a kollagén rostok biztosítják. A bőrfiatalító krémek egyik fontos tulajdonsága, hogy nem csak hidratálják a bőrt, de a kollagén termelést is serkentik. Ahhoz, hogy a krémek hatékonyságukat maximálisan kifejthessék elengedhetetlenül fontos, hogy az elvesztett nedvesség pótlásáról belsőleg is gondoskodjunk, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával.

Ha még hetven évesen is szeretnénk aktívak lenni, és nem szeretnénk gerincfájdalommal, hátfájdalommal küzdeni, segítségül hívhatjuk a kollagént, hiszen az ízületek környékének fiatalon tartásában is segíthet, persze nem egy alkalommal, hanem kúraszerűen használva!

Kutatások bizonyították, hogy a szájon át bevitt kollagén képes felszívódni, majd a porcokban felgyülemleni, és így elősegíthető a porcok, inak, izmok és a bőr regenerálódása.

 

A hialuronsav és a kollagén egymást kiegészítő, segítő hatásának köszönhetően Ön is sokat tehet szépségéért és egészségéért.

 

Felhasznált irodalom:

webbeteg.hu

hazipatika.com


Nyomtatás