A megelőzés fontossága

A megelőzés szót mostanában sokat halljuk és olvassuk. A megelőzés nagyon fontos, de nem új dolog, csupán annyit jelent, hogy egy nagyobb baj bekövetkeztét kivédjük, vagy a bekövetkeztének az esélyét csökkentjük tudatos viselkedésünkkel.

Nem hiszem, hogy nincs olyan gyerek, akinek a szülei ne mondták volna el, hogy vegyél pulóvert, vedd fel a sapkát, hogy ne fázz meg! Ne játsszál a gyufával, mert megégeted magad. Legyél szabad levegőn, sportolj, mozogj, hogy izmos legyél. Ne a TV-t nézd, aludj, hogy reggel pihenten ébredj.

Amennyiben a felszólításokat nem tartjuk be, a következmény a megfázás, az égés, az elhízás és az azzal járó problémák, a fáradtság, gyakorlatilag gyorsan és jól követhetően ok és okozatként bekövetkeznek. A gyerek is tudja, hogy szüleinek igaza van, mégsem teszi fel a sapkát. Felnőttként is tudjuk sok dologról, hogy ártalmas, mégis megtesszük, de csak akkor ijedünk meg, , amikor a bajt látjuk. Nem lenne egyszerűbb eleve kikerülni az ártalmas dolgokat, vigyázni az egészségünkre és nem csak utólag mondani: „ha én ezt előre tudtam volna”.

Különböző betegségek alkalmával szóba kerül, hogy hogyan éljünk egészségesen, hogyan előzzük meg a betegségeket. Mit jelent egészségesen élni? Mit kell tenni? Hol a garancia? Ráadásul az van a köztudatban, hogy ami egészséges, azt nehéz elviselni, az étel és ital esetén rossz íz, tiltások, ráadásul a kényelmünket is fel kell adni, változtatni kell, és mindezt rendszeresen.

Az első, amit el kell mondani, hogy garancia nincs.

Az étel és ital esetében, az íz az illet elfogadása csupán szokás kérdése. Amennyiben a kisgyerek az egészséges ételeket és italokat szokja meg, biztos, hogy az lesz neki a természetes.

Az egészséges táplálkozás nem azt jelenti, hogy mindent tilos enni, ami eddig az étkezőasztalon volt. Ez először is attól függ, hogy mi volt rajta. Ráadásul ha időnként olyasmit is eszünk amiről tudjuk, hogy nem egészséges, de nem bírunk ellenállni, lehet, hogy azáltal, hogy megtagadjuk magunktól, stresszt okozunk magunknak, ami szintén káros lehet és itt az „időnként” szón van a hangsúly.. Sokszor a mennyiséget is be kell korlátozni, és azt is, hogy a nap melyik időpontjában eszünk. Tiltás helyett sokkal fontosabb az, hogy mit együnk meg feltétlenül. Már sokszor szó volt róla, hogy a napi vitamin, ásványi anyag, nyomelem, telitelten zsírsav és rostanyag mennyiséget a megfelelő arányban el kell fogyasztani. Ezzel az a gond, hogy ha nem tesszük, hiány keletkezik, és mire érezzük, hogy betegek vagyunk, orvoshoz fordulunk, már kialakulnak a tünetek, a betegség megjelent. A szervezet hosszú ideig képes kompenzálni és nem látjuk a direkt összefüggést a tápanyaghiány és a betegség kialakulása között.

A fölösleges kalória bevitele mozgás nélkül testsúlygyarapodáshoz vezet. A mozgásnak először nem látjuk az egészségre gyakorolt jó hatását, hanem amennyiben korábban nem mozogtunk, kényelmetlen felállni a TV vagy a számítógép elől, felvenni a tornacipőt, vagy elkészíteni az úszófelszerelést. Kellő akaraterővel, elszántsággal otthon is lehet tornázni. Mozgás közben először fáradtságot, légszomjat, kellemetlen verejtékezést, utána fájdalmat és izomlázat érezhetünk, és még haza is kell érni. Vagyis nem érezzük a jó hatást azonnal, így nem látunk összefüggést a mozgás és a jó közérzet kialakulása között. Mit lehet a rendszeres mozgással megelőzni, akkor is, ha ez látszólag nem olyan egyértelmű?

Mire hat a rendszeres testmozgás?

A külső megjelenésünkre, a testsúlyunkra, testtartásunkra. A rendszeres mozgás javítja a vérkeringést, a légzést. A keringéstől függ, hogy milyen mennyiségű, milyen állapotú vér jut el egy-egy szervhez. Javul a szív teljesítőképessége és ugyanannyi vér pumpálásához kevesebbszer kell a szívnek összehúzódnia. A légzés javulásával a vér oxigénellátottsága is javul, ami szintén minden szervünknek fontos, többek közt az idegrendszerünknek, ahol az egész szervezetünk működésének a vezérlése zajlik. A rendszeres és nem megerőltető mozgás lazítja a z izmokat és az ízületeket, ami a későbbiekben a mozgásunkat még könnyebbé teszi. Testsúlyunkat is kordában tudjuk tartani, ami szintén kedvez az ízületek megóvásának, egyúttal csökkentjük a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Az izommunka javítja a nyirokkeringést, rugalmasabbá teszi az ereket, csökkenti a vérrögképződés esélyét. Az emésztésünk javulását a hasi puffadás csökkentésén, és a rendszeresebb székletürítésen tudjuk lemérni. A kellemes fizikai fáradtság után pihentetőbb alvás következik be, ami jobb regenerálódást, ennek következtében jobb fizikai és szellemi teljesítőképességet valamint stabilabb immunrendszert eredményez.

Aki mostanság nem végzett semmiféle mozgást, csak óvatosan fogjon hozzá. A kezdéssel egyidejűleg javaslom, hogy fogyasszon tisztító teát és Kombuchát. A mágnes, a balzsam az izomláz enyhítésére nyújt segítséget. Amennyiben csont és ízületi panaszok is vannak, a Heléna, a kurkumás termékek fogyasztása és a tapaszok használata is javasolt. Amennyiben valaki a testmozgást testsúlycsökkentés szándékával kezdi el, a táplálkozását változtassa meg, de ne éhezzen és mindenképpen fogyasszon bőségesen a teákból.

A rendszeres mozgáshoz kitartást kívánok.

 

Dr Füleki Mária

 


Nyomtatás