A nyár és a Herbalance termékek 1.

Hosszú volt a tél, a tavasz rövid esős. Sokan elfáradtak, pihenni szeretnének.

Amilyen rövid volt a tavasz olyan hamar itt a nyár. A gyorsan változó időjárással együtt. A hirtelen meleg majd a gyors hidegfrontok megviselik a fiatal és idős embereket, a betegekről nem is beszélve.

A szervezet csak lassan tud alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz, főleg ha nem helyesen táplálkozunk és az életmódunk sem a legmegfelelőbb.

A nagy melegben több a folyadékigény: egy felnőtt szervezetnél ez napi fél literrel több lehet. Kiválóan pótolhatjuk a Herbanet teákkal ezt a veszteséget, vagy gyümölcslevekkel: nem cukrozott (!) őszibarackkal (inulinban gazdag), almalével (pektinben gazdag)

Mindkettő fontos mikro-rostokat tartalmaz. Ezek a rostok a vastagbél hasznos bélbaktériumainak munkáját segítik. Így a vitaminfelvétel (főleg a B vitaminok, C-vitamin) kifejezetten javul.

Más növényi mikro-rostokból (lucerna-zöldzab, cellulóz: növények oldhatatlan rostja) rövid szénláncú zsírsavakat állít elő a szervezet.

A lucernában, zöldzabban linolénsav magas százalékban található. Ezekből a szervezet a többszörösen telítetlen hosszú szénláncú zsírsavakat állítja elő, amelyek minden sejt sejtfalát képezik, létfontos szerepük van az agy, a szem ideghártyájának működésében és a szervezet gyulladásos folyamataiban is részt vesznek. A csontsejtek képzésében a Magnéziummal, Kálciummal együtt döntő szerepük van. Az erek belső felszínének épségéért is ezek a zsírsavak a felelősek.

Az érelmeszesedés megelőzésében is fontos szerepük van Az erek simaizom-sejtjeinek membrán anyagcseréjében is részt vesznek. Így rugalmasabban tűrik az erek a hideg-meleg fronttal járó „értornát”.

A szívizomsejtek munkáját a Q10 Co-enzim segíti, főleg időseknél, sportolóknál, erős fizikai munkát végzőknél javasolt a pótlása legalább a melegebb, kánikulai nyári hónapokban.

Szoptatós anyáknak a Heléna kifejezetten javasolt, mert ezek a zsírsavak az anyatejbe átjutnak, ezt a baba szervezet feldolgozza, beépíti a szervezetébe, mert saját maga még nem tudja az éretlen máj és bélműködés miatt „előállítani”.

A gyümölcsök az értékes ásványi sókat is tartalmazzák (Kálcium, Kálium, Nátrium, Foszfor) naponta 20-30 dkg zöldséget, gyümölcsöt kellene fogyasztanunk.

A nehezebb bőségesebb étkezéseknél a máj alapvető méregtelenítő munkájában a Kombucha értékes segítség. 5-10 ml étkezések előtt könnyebbé teszi az emésztést is, főleg a nehezen emészthető hús és sajt ételeknél.

A Talp-tapaszok a felhalmozódott salakanyagok kiürülését könnyítik meg a reflex-zónák felhasználásával. Előtte és a kúra alatt ajánlatos sok folyadékot fogyasztani, mert a vérbe kerülő salakanyagok így is rossz közérzetet okozhatnak és segíteni kell ezek eltávozását.

A nyári hőségben sokan menekülnek vízpartok mellé.

A figyelmetlen napozással strandolással könnyen leéghet a bőrünk, néha súlyosabb fokban is. Az első fokú bőrégésnél a sok folyadék, a Kombucha, azonnali hűtés (hideg borogatás) éjjelre a Herbanet balzsam.

A felhólyagzott bőrt, főleg ha nagy felületű: több mint 5 felnőtt tenyér nagyságú, mindig mutassuk meg szakembernek, aki a megfelelő helyi kezelésben is segít. Mellette a fentiek javasoltak.

A másik nyári probléma a napszúrás. A fedetlen koponyát ha fél-egy órán át napsugárzás éri megduzzadnak az agysejtek a zárt térben.

És ez már komoly veszély: fejfájás, hányinger, szédülés, kicsi gyermekeknél még életveszély is létrejöhet, az agyállomány duzzanata akár légzésleállást is okozhat.

Sokszor látom a strandokon a 3 év alatti kisdedeket kendő, sapka nélkül a déli órákban a szülőkkel fürödni. Komoly meggondolatlanság!

Még 3 éves kor felett is csak a kora reggeli és a késő esti órákban javasolt fürdés kellő fényvédelem, folyadékfogyasztás és fej-védelem mellet.

Ennyi javaslat mellett már könnyebben viselhető még a szélsőséges nyári időszak is.

Sütő András szavaival kívánok mindenkinek jó pihenést, nyaralást!

 

„Legyen szabad ami megkülönböztet, de az árnyalatok szabadsága nem lehet a szabadság perzsavására”.

 

Dr. Mészáros Zsuzsanna

 

 


Nyomtatás