A Kurkuma felhasználása mindennapi életünkben

Curcuma domestica, curcuma longa, curcuma xanthorizza

A gyömbérfélék (zingiberaceae) családjába tartozó növény. Dél-Ázsiában honos, Indiában már 2000 éve ismerik, használják gyulladáscsökkentő, emésztés segítő hatása miatt. Évelő lágy szárú illatos fűszernövény, Indiában, Kínában trópusi éghajlaton ma már termesztik is.

Európában előbb a selyemúton, később Marco Polo utazásai kapcsán került. Nagyon drága fűszer, a kardamommal, sáfránnyal, vaníliával együtt, a világ legdrágább gyógynövényei, ugyanakkor a legjobb tulajdonságúak is.

 Főleg gyöktörzsét (gyökerét) hasznosítják, ami vörösessárga festékanyagot, aromás illóolajakat tartalmaz.

Hatóanyaga a kurkumin (dicinnamiol-metán), mely csípős ízű sárga színű anyag, valamint micrént, xantorizént, turmeront is izoláltak a növényből. Rendkívül értékes és a gyógyászatban is régóta használt fűszer a hatóanyaga miatt.

Hatásai: májvédő és epehajtó

Májvédő: A szénhidrát, zsír-fehérje anyagcsere, valamint a gyógyszerek, kívülről bejutó méreganyagok lebontásában, anyagcseréjében központi szerepet játszó a májsejtek fehérje anyagcseréjét segítő hatásában rejlik.

A sejtfalak (membránok) működését segíti, valamint jó szabadgyökfogó és májsejteket regeneráló hatása is ismert. Gyulladásgátló hatását már régen ismerik (India). Főleg ízületek visszatérő gyulladásait, fájdalmát csökkentik közvetett módon.

A májsejtek regeneráló hatása révén fokozódik azok epetermelése, de a termelődött epe kiürítését is nagyfokban segíti (sima izom görcsoldó hatás)!

 Széles körű kutatások folynak Alzheimer kórban szenvedőknél ( a szellemi tevékenység nagyfokú csökkenése, személyiség megváltozása, emlékező tehetség elvesztése) a kurkuma használatával.  Ennek az alkalmazásnak a tapasztalatait most rendszerezik.

 Az emberiség már régóta ismeri a májvédő növényeket (articsóka, menta fajok, máriatövis, katángkóró) ezeknek tudományos feldolgozása az utóbbi száz év eredménye. A nép bölcsesség, tapasztalat értékes, mindig figyelni kell rá, és értő kezekben sokat javíthat a beteg embereken.

 Sima izom görcsoldó hatása révén az étkezések utáni haspuffadás, nehezebb emésztés is jelentősen javul.

 A curry alapvető alkotója a kardamom, kömény, sáfrány és még sok más fűszer mellett. Sokféle curry létezik, van, ami 3 féle fűszerből, de van olyan is, mely 30 fajta fűszert is tartalmaz. Indiába majdnem minden ételbe kerül kurkuma. Főleg a húsos ételek legfőbb ízesítője, hasonlóan a magyar paprikához!

 Családunk rendszeresen használja sok más fűszer mellett is. A húsos, zöldséges ételeket el sem tudjuk képzelni petrezselyem, curry, kurkuma nélkül. Az ismerősök is kezdik lassan megtanulni, és használni, főleg az epe-májműködést segítő hatása miatt.

 

Sokszor ígértem recepteket is, íme teljesítem.

 Zöldséges, csirkehúsos, kurkumás rizs

4 személyre fejenként 1-1 db csirkecombot felteszek párolva max egy evőkanál kukorica vagy oliva olajon párolni 1 db összetört kurkuma tablettával, 1-2 evőkanál vízzel.

Kb 20-15 perc múlva 1-1 nagyobb darab kerekre szelt répát és petrezselyem gyökeret teszek hozzá egy pohár megmosott  rizzsel vagy felesben (½ pohár rizs ½ pohár hajdina kása), felöntöm 2 pohár meleg vízzel, melybe 1 db Kurkumás-petrezselymes tablettát oldok fel.

Végül ½ kávéskanál csökkentett  Na tartalmú vegetával szóróm meg, pár pillanatig forralom, majd vagy sütőben vagy kicsi lángon 20 percig párolom tovább fedő alatt.

Aki csípősebben szereti curryt is szórhat bele 1 kávéskanállal. A főzés végén a tetejére friss vagy fagyasztott vágott petrezselymet szórok.

Kiváló laktató, könnyű húsos zöldséges étel.

 

Dr Mászáros Zsuzsanna

 


Nyomtatás