Algával az egészségért - Spirulina

 A spirulina egy algafajta, amely nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat. Rendszeres fogyasztásával jelentősen javíthatunk az egészségünkön.

A spirulinában található vegyületek jótékonyan hatnak az immunrendszerünkre, és segítenek megelőzni a leggyakoribb fertőző betegségeket - ezért különösen a téli időszakban érdemes spirulinát szedni.

 A szemünk egészségéhez legtöbbször az A-vitamint társítjuk, és a hagyományos megközelítés szerint nagy mennyiségű sárgarépa fogyasztásával megóvhatjuk a látásunkat. A spirulinában azonban ötször több A-vitamin található, mint a sárgarépában, emellett a zeaxanthin a makuladegenerációtól is védi a szemünket.

 A spirulinát a különböző krónikus betegségekben szenvedőknek is érdemes szedni, például azoknak, akik cukorbetegek, csontritkulásuk vagy ízületi gyulladásuk van, esetleg magas a vérnyomásuk. Ezeknél a betegségeknél ugyanis gyakori a szervezet krónikus gyulladása, mely hosszú távon jelentősen károsíthatja a sejtjeinket. A spirulina gamma-linolénsav tartalma kiváló gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A GLA-t a szervezet nem képes előállítani, tehát valamilyen módon be kell azt juttatnunk a szervezetbe. A GLA befolyásolja a haj, a körmök, és a bőr egészségét, szépségét. Pozitívan hat a menstruáció előtti időszakban és egészségesen tartja az ízületeket.

 A spirulina jótékonyan hat az emésztésünkre is, a benne található rostok helyreállítják a bélműködést, emellett a bélben található, kedvező hatású baktériumok szaporodását is elősegítik.

 Az algákban nagy mennyiségben található klorofill, a növények zöld színét adó anyag segíthet abban, hogy a szervezetünkből eltávolítsuk a méreganyagokat, például a káros hatású nehézfémeket.

  Rengeteg vitamint tartalmaz – mégpedig A, B1, B2, B3, B6, B9, C és E vitamint, valamint a 60% –os fehérjetartalma is jelentős. (3-4-szer több mint a húsban található fehérje) Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat is. Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas és a kálcium, amelyek segítenek a vérszegénység és csontritkulás megelőzésében.

 Az ásványi anyagokban gazdag, és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező növényi eredetű élelmiszerek némelyike képes csökkenteni a sportolók és az aktív életmódot folytatók izomsérüléseinek mértékét. Ilyen a spirulina is, ugyanis jelentősen javítja a teljesítőképességet, késlelteti a fáradtságot és erősebbé tesz.


Nyomtatás