D-vitamin

A D3-vitamint (cholecalciferol) más néven a Napfény vitaminnak is hívhatnánk, mivel a bőrünkben termelődik, napfény hatására. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mivel van Nap, ezért nekünk van elegendő D3-vitaminunk, ellenkezőleg!

Naponta minimum 1 óra napozás, teljes testfelületen, fényvédő krémek használata nélkül biztosítana számunkra elegendő D3-vitamint. Ezt szinte egyikünk sem teszi meg, a Naptól illetve a bőrráktól való félelmünk miatt. Egyre több nemzetközi tanulmány mutatja ki, hogy a gyermekek és felnőttek több mint 93%-a D-vitamin hiányos az egész világon.

A D-vitamin igen jelentős szerepet tölt be a csontok és fogak egészséges fejlődésében, illetve  ezek szerkezetének fenntartásában, mivel szabályozza a kálcium és a foszfor anyagcseréjét. Elősegíti továbbá a gyomor-bél traktusból és a veséből a kálcium felvételét, illetve visszaszívódását, és fokozza a csontokban a csontképződést.

D-vitamin hiányában a csontok ásványianyag–tartalma elégtelenné válik, deformálódnak, elveszítik rugalmasságukat, merevségüket is, emiatt könnyen törnek és gyógyulásuk sokkal nehézkesebb.

Hiánya vagy alacsony szintje kedvezőtlenül hat az immunrendszerre is. A D-vitamin hiánya hozzájárulhat olyan autoimmun betegségek kialakulásához, mint a reumás ízületi gyulladás, a sclerosis multiplex vagy a cukorbetegség. A magas vérnyomás, a szívelégtelenség vagy az érelmeszesedés kialakulásában is szerepet játszik az alacsony D-vitamin szint.

Szerepe van az inzulin kiválasztásban, és a kutatások szerint bizonyos rák fajták elleni harcban is. Jó hatással van az ekcémás és pikkelysömörös bőrre.

Fokozottan ajánlott a D3 vitamin pótlása időseknek, kismamáknak, növésben levő gyerekeknek.

Túladagolásának veszélye csak a nagy mennyiségű, mesterséges bevitelnél áll fenn. Mivel zsírban oldódó vitamin, a felesleg elraktározódik


Nyomtatás