Popey nyomában - egy kicsit másképp

Minden gyerek tudja, hogy Popey a tengerész legendás erejét és hatalmas izmait a spenótnak köszönheti. Ha utánanézünk, hogy ennek mi lehet az alapja, nagyon meglepődhetünk. A mesékben mindig van igazság.

Nézzük csak mi tud a spenót:

A spenótot különböző kultúrák használták a történelem során, különösen a mediterrán, közel-keleti és délkelet-ázsiai konyhákban.

Alacsony kalóriatartalmú, és rengeteg tápanyagot tartalmaz.

A spenót nagyon jó természetes vasforrás. Magas C-vitamin-tartalma miatt a vas felszívódása is sokkal hatékonyabb, mint más növényekből. A vashiány a hajhullás gyakori oka, amelyet megakadályozhat, ha megfelelő mennyiségű vasban gazdag ételeket, például spenótot fogyasztunk..

Kalcium tartalma is jelentős, de kalcium-oxalát formában van jelen a növényben, ezért a felszívódása nem igazán jó.  Akik vesekőre hajlamosak, csak óvatosan fogyasszák sok folyadékkal. A spenót az egyik legjobb forrása a magnéziumnak, ami szükséges az anyagcseréhez, az izom- és idegműködés fenntartásához, a rendszeres szívritmushoz, az egészséges immunrendszerhez és a vérnyomás fenntartásához. A magnézium szerepet játszik a szervezetben előforduló több száz biokémiai reakcióban.

A spenót tartalmaz egy antioxidánst, amit alfa-lipoinsavnak neveznek, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a glükózszintet, növeli az inzulinérzékenységet, és megakadályozza az oxidatív stressz által kiváltott tüneteket cukorbetegeknél. Az alfa-lipoinsavval végzett vizsgálatok cukorbetegeknél kimutatták a perifériás idegsérülések csökkenését is. Németországban a diabéteszes betegek kezeléséhez tartozik az alfa-liponsav szedése.

A koenzim-Q10 nevű antioxidáns is jelen van a spenótban. Fontos szerepet játszik az izmok, különösen a szívizomok megerősítésében A Q10 számos szív- és érrendszeri betegség, például szívelégtelenség, magas vérnyomás és koszorúér-betegség megelőzésére is használható. Béta karotin, K vitamin, Kálium is található a spenótba, ezek a csontok a bőrünk és a szív egészségét szolgálják. Fontos megemlíteni az vízben nem oldódó rostokat is. Az egészséges emésztéshez szükségünk van ezekre a rostokra. Tisztítják a bélfalat és segítik a táplálék haladását a bélrendszerben, amivel megelőzik a székrekedést. A spenót és más, a C-vitaminban levő leveles zöldek döntő fontosságúak a kollagén építéséhez és fenntartásához, amely a bőr és a haj szerkezetét biztosítja.

Az éles látáshoz szükséges Lutein és Zeaxantin is megtalálható a spenótban. Az emberi szem nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a pigmenteket, amelyek megvédik a szemét a napfény által okozott károktól. Ezen túlmenően számos tanulmány arra utal, hogy a zeaxantin és a lutein megakadályozza a makula degenerációt és a a szürkehályog kialakulását is lassítja.

Ezek alapján Pepey okosan döntött, amikor sok spenótot fogyasztott, de a manapság ezt sokkal egyszerűbben is megoldhatjuk. A Herbalance Energiq tablettában a spenót mellett sárgarépa és cékla is található. Nemcsak a testi erőt növeli, a szellemi teljesítménynek is szárnyakat ad. Gyerekek is szedhetik.


Nyomtatás