Sárgarépa

Nagyanyáink azért adtak sárgarépát a gyerekeknek, hogy jól tudjanak fütyülni tőle. A mai tudomány ez ugyan nem támasztja alá, de szerencsére egyre többen felismerik az egészséges táplálkozásunkban betöltött szerepét.

A sárgarépa egyik kiemelt zöldségnövényünk, amelyet már a görögök és a rómaiak is termesztettek.

Alapvető vitaminforrás a szervezet számára.

Tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, nátrium kloridot, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat. Legnagyobb értékét a magas béta-karotin tartalma jelenti, de más karotinokban is bővelkedik. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, mely fontos a jó látás és a nyálkahártyák szempontjából.

Az A-vitamin hiányának legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol (A-vitamin) nincs jelen. Nélkülözhetetlen a hámsejtek számára is, véd az UV-sugaraktól, aktiválja a pigmenteket, tartóssá és egységessé teszi a barnulást. Napozás során védi a bőrt a felszabaduló szabad gyököktől, ezzel segít abban, hogy a barnaság ne menjen az egészség rovására.

 

Gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Ezért is tartalmazza a legtöbb bébiétel.

 

Lúgosítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését. A sárgarépa gyógyítása láncszerű. Ha a máj tisztulása megindult, a bőr szépségén is észrevehető. Mivel a máj raktározza a nehézfémeket, ha le van terhelve a máj, ezek a fémek bejutnak a sejtek közé is. A sárgarépa segít kivonni ezeket a fémeket.

Egyes vizsgálatok szerint azoknál a népcsoportoknál, amelyek étrendjében sok a karotionoidban gazdag gyümölcs és zöldség, kisebb a daganatos megbetegedések, különösen a tüdőrák aránya.
Egy amerikai kutatás során azoknál, akiknek vérében a legalacsonyabb karotin szintet mérték, négyszer nagyobb volt a valószínűsége a tüdőrák kialakulásának, mint a többieknél, pedig a két csoport között mindössze napi egy sárgarépa bétakarotin-tartalma volt a különbség!

 

Kutatások a karotinok immunserkentő hatását is kimutatták. Jelentősen fokozzák például a csecsemőmirigy (thymus) működését, ami valószínűleg az antioxidáns hatásnak köszönhető. Karotin pótlással javíthatók az immunválaszok, a napi természetes béta-karotin bevitel jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát és aktivitását.  Ez főként krónikus gyulladással járó betegségek és daganatos elváltozások esetén előnyös.

Több tanulmány is hangsúlyozza, hogy a vitaminok a természetes formában jobb hatásfokúak, és jobban hasznosulnak, mint ha csak önmagukban kapszulázva vagy tablettákban fogyasszuk. Ennek az az oka, hogy a különböző vitaminok felszívódásához más vitaminokra vagy nyomelemekre is szükség van. A természetben ezek mindig együtt fordulnak elő. Kísérletek szerint a napi 15 mg béta-karotint tartalmazó sárgarépa fogyasztása erőteljesebben növeli a fehérvérsejtek számát és aktivitását, mint az ugyanilyen mennyiséget tartalmazó szintetikus béta-karotin.

Felhasznált irodalom:

www.r-medical.hu

www.vital.hu


Nyomtatás