Fűszerekkel a megfázás és az influenza ellen

A tavasz, a természet megújulása gyakran magával hozza a megfázást is, mert ilyenkor még gyorsan hűl a levegő esténként, kevésbé figyelünk oda erre.  Egyesek rohannak a háziorvoshoz, amint kettőt tüsszentenek, de vannak a természetnek olyan csodái, amelyekkel sikerrel vehetjük fel a harcot a megfázás és az influenza ellen. Ezek a fűszernövények.

A kurkuma, a fahéj, a fokhagyma vagy a gyömbér egyaránt hatékonyan csökkenti a tüneteket, enyhíti a gyulladásokat és a torokfájást, sőt még akkor is javíthatja az állapotunkat, ha a felsőlégúti tünetek mellett gyomorbántalmakat is tapasztalunk.

A kurkumát keleten évezredek óta használják gyógyításra, manapság pedig végre itt Nyugaton is felfedezzük jótékony hatásait: kiválóan hat, legyen szó ízületi fájdalmakról, magas vércukorszintről vagy gyulladásos megbetegedésekről. Csillapítja a lázat, erősíti az immunrendszert, megöli a vírusokat. Porított változatát teaként is használhatjuk, de ha fokozni akarjuk a hatását, akkor gyömbért is tegyünk mellé. A két növény nem véletlenül rokon, együtt nagyon hatásos kombinációt jelentenek a megfázós időszakban. Aki nem annyira kedveli a fűszeres ízvilágot, tabletta formájában is fogyaszthatja.

A gyömbér jó többek között szív- és cukorbetegségre, gyomorbántalomra, gyulladáscsökkentésre, sőt még a rákos megbetegedés ellen is ajánlott a folyamatos alkalmazása. De mégis hogyan tud hatni a gyógynövény a már kialakult meghűlésre?

A gyömbér felturbózza az immunrendszert és melegítő, izzasztó hatása miatt is természetes gyógyszerként használható megfázás és influenza kezelésére. Ilyen betegségek alatt javallott a növényt naponta többször fogyasztani, hogy a benne lévő vírusellenes, méregtelenítő és gombaölő hatások érvényesülhessenek. Mindemellett csillapítja a köhögést, mert csípős hatása segít megtisztítani a tüdőt a felgyülemlett nyálkától. . A gyömbér gazdag forrása az A-, C-, E- és B-komplex vitaminoknak, ezenkívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz.

A fokhagymát is évszázadok óta használják a megfázás és influenza kezelésére. Antibakteriális, antivirális hatása mellett jót tesz az immunrendszernek, segít a felesleges, felgyülemlett váladék feloldásában és eltávolításában, és "tisztán" tartja a légutakat is. A fokhagymát ehetjük nyersen, készíthetünk belőle főzetet (melyet aztán mézzel ízesítve naponta többször is érdemes meginni), de ha érzékenyebb a gyomrunk, inkább fokhagymakivonatot fogyasszunk.

A kakukkfű gazdag illóolajban, flavonoidokban és cseranyagokban. Az illóolaj, melynek legfontosabb vegyülete a nyák- és görcsoldó timol, közvetlenül aktiválja a hörgőkben a nyákot elszállító szőröcskéket, emellett elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és gombákat. Különösen alkalmas a mélyről jövő köhögés enyhítésére, ezért is található meg a legtöbb köhögéscsillapító szirupban.


Nyomtatás