Előzzük meg az érelmeszesedést

Az artériák és vénák rugalmatlanná válása növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, de viszonylag könnyen meg lehet előzni ezt a folyamatot. Így elkerülhető az életkorral kialakuló magas vérnyomás és akár a szellemi hanyatlás is.

A szervezetben minden artéria és véna érintett lehet, a szűk keresztmetszet miatt ezek az erek képtelenek lesznek szabályozni a véráramot és a vérnyomást: ez károsítja a törékeny hajszálereket, amelyek a szerveinket táplálják.

Az erek falának merevsége a magas vérnyomáson kívül más szervek károsodását is okozhatja. Ilyenek például a vese-elégtelenség, agyi ereknél a sztrók, Parkinson kór, Alzheimer-kór, szívnél pedig infarktus, szívroham.

Az erek rugalmatlanságának fő oka az érfalon lerakódó kálcium. A D- és K-vitaminok szoros kapcsolatban állnak azzal, ahogy a szervezetünk a kalciumot kezeli - nevezetesen, hogy a csontokban tartja, és az érfalaktól pedig eltávolítja. Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek az érelmeszesedés megelőzésében.

A D-vitamin elősegíti a kalcium táplálékból való felszívódását, és a csontokba épülését. A csontozatot erőssé és alkalmazkodóvá teszi. Az újabb bizonyítékok szerint a D-vitamin hiánya felgyorsítja a szívbetegségek romlását és elősegíthetik az érfalak rugalmatlanná válását.  Így, az alacsony D-vitamin szint magas vérnyomással jár, ami az artériák megkeményedésének megnyilvánulási formája. Sajnos, a D-vitaminhiány nagyon gyakori, ez az oka sok egészségügyi problémának. A kutatások azt bizonyítják, hogy 400 NE bevitele még nem javít a vérnyomás értékein, de 1000-3000 NE már jól kimutatható csökkenést okozhat. D3 vitaminban gazdag ételek a tengeri halak, gomba, tojás, máj. A BioCo D3 vitamin 2000 NE D3 vitamint tartalmaz.

A K-vitaminnak nagyon fontos szerepe van a kalcium artériáktól való távoltartásában. Ez úgy lehetséges, hogy a K-vitamin az artériák falában termelődő specifikus fehérjéket aktiválja, amelyek ellenállóvá teszik az érfalat a kalcium lerakódással szemben. Azon túl, hogy a K-vitamin távol tartja a kalciumot az érfaltól, elősegíti a kalcium csontokba való beépülését és újabban a csontritkulás megelőzőjének is tekintik.

Sokan nem jutnak elég K-vitaminhoz az étrendjükből, különösen, ha feldolgozott ételeket fogyasztanak, amelyekből szinte teljesen hiányzik a K-vitamin. Az alacsonyabb K vitamin-szinttel rendelkezők esetében gyakori az erek falának rugalmatlansága, különösen azoknál, akiknek már eleve komoly kardiovaszkuláris kockázatuk van, mint pl. a cukorbetegeknek.

A jó hír, hogy mind állat- és humán vizsgálatok világosan megmutatják, hogy a K-vitaminpótlás segít megelőzni vagy lecsökkenteni az érfalak merevségét.

 

A K vitaminnak több formája is van:

K1-vitamin: A K1-vitamin (fillokinon) a növényekben található. A spenót, kelkáposzta, brokkoli tartalmazza a legtöbbet. Egy kis mennyisége a szervezetbe átalakul K2-vé, de ez még nem megoldás a hiány pótlására.

K2-vitamin (Mk-4): Az Mk-4 húsban, (elsősorban a májban) tojásban és tejtermékekben található. Gyorsan felszívódik, de sajnos gyorsan le is bomlik a szervezetben.

K2-vitamin (Mk-7): Az Mk-7 a fermentált szójában és sajtban található. Ennek a változatnak a nagy előnye, hogy 24 óránál tovább aktív marad a szervezetbe. Ez a tulajdonság a megelőzésben nagyon fontos lehet. A BioCo K2 forte készítmény 120 µg  MK7-et tartalmaz.

Állat- és humán vizsgálatok adatainak egybevetése komolyan bizonyítja a bőséges K-vitamin pótlás szükségességét mindazok számára, akik ki vannak téve az erek merevvé válásának és a következményes magas vérnyomásnak, kardiovaszkuláris betegségeknek és a korai halálnak.

A kutatások szerint mindkét vitaminra szükségünk van.  A D- és K-vitaminok önállóan is és együttesen is úgy hatnak, hogy az ereink fiatalok ás rugalmasak maradjanak - és hogy megelőzzenek rengeteg olyan betegséget, amelyek az erek rugalmatlanságával állnak kapcsolatban.


Nyomtatás