Ígéretemhez híven folytatom a keleti fűszerek ismertetését, különös tekintettel az egészségünk megóvása céljából, melynek hivatalos egészségügyi programja hazánkban még gyerekcipőben jár.
Az általános orvosi gyakorlatban még mindig a betegségek kezelése, a beteglétszám alapján kapják a fizetés a dolgozók, ellenben Japánban a megelőzés és az egészséges „betegek” létszáma alapján. Akkor vonnak le pontszámot, ha megelőzhető lett volna kellő felvilágosítással, tájékoztatással és annak számonkérésével a beteg.
MEGELŐZNI A BETEGSÉGET SOKKAL OLCSÓBB MINT KEZELNI.
Ezt nem csak a szakmámból tudom, de a rokonságom jelenlegi betegségei, minden szabadidőmet, energiámat fölemésztik. Akkor már megfogadják a tanácsaimat, amikor nagy baj van! Addig nagyon nehezen.
Talán a gyermekek fogékonyabbak a régi új dolgokra, tapasztalataimra, főleg ha elmesélem mi történt a tanácsaimat meg nem fogadó betegekkel, rokonokkal. Ha látják is, még jobban megfogadják, amit javaslok.
E rövid töprengés után rátérek a gyömbér ismertetésére.
Gyömbér (Zingiber officinale)
Ez a növény is a gyömbérfélék családjába és a rózsafélék nemzetségébe tartozik, mint a kurkuma.
Dél-Ázsia nedves trópusairól származik. A növény szanszkrít neve: szarvgyökér (singabera=szarv alakú)
A gyökértörzs alakjáról származik. Több ezer éve ismerik, ma már a trópusi országokban nagyban termesztik is. Az indiai, kínai orvoslásban használták legelőször. Konfucius ókori kínai filozófus írásaiban is szerepel: gyógyító hatásait említi. A keleti országokban legelőször a selyemúton, ennek pusztulása után Marco Polo hozza be nyugatra újra., majd az arabok kereskedelmi útvonalán állandósul a szállítása.
A francia, angol konyha ismert fűszere. Hazánkba a kereskedelmi útvonalakon jutott be, de itthoni termesztése az éghajlat miatt nem lehetséges. Friss gyökér formában időnként én is látok az üzlethálózatokban, de őrölt, szárított formája ugyanolyan értékes.
Hatóanyaga: 1,7 %-ban tartalmaz enyhén csípős, enyhén kesernyés zamatú, citromra emlékeztető illóolajat, melyeknek fő komponense a zingiberén, szeszkviterpén, és a zingiberol.
Gyümölcscukrot, gyantát és egyéb olajokat is tartalmaz.
Az olajak mellett: C-, B6 vitamint, Kalcium, Foszfor, Magnézium, Kén, Kálium is az alkotói közt szerepel.
Ezek közül a B6 vitamin a jelentős, mert az egész alapanyagcsere legfőbb vitaminja. A B6 vitamin csökkenését vagy hiányát a szénhidrát, zsíranyagcsere, de még a vérképzés is megsínyli. Kismamáknak az első 3- négy hónapban különösen jó hatású a gyakori hányinger, haspuffadás miatt.
A máj működését kiválóan segíti a kurkumával együtt.
Indiában gyakran rágcsálják, de „üdítőt” is készítenek belőle: leforrázzák, 10-20 percig állva hagyják, majd mézzel, citrommal ízesítik. Nyári hőségben nemcsak jó szomjoltó, de a közérzetet is javítja.
Annyira jó hányáscsillapító, hogy a szintetikus B6 vitamin előtt a tengeri betegség legjobb gyógyszere volt.
A francia gyógyászatban illóolaját és más olajokkal együtt emésztési zavarokra már régóta alkalmazza.
Ételek, konzervek, cukrászati készítmények ízesítésére használt, de Honkongban, Ausztráliában a friss, zöld gyökértörzseket mézzel, cukorral (fruktózzal) átitatva kandírozva fogyasztják.
Angliában, Amerikában a gyömbérsör, gyömbérlikőr már régóta ismert és kedvelt ital.
Én legelőször a gyömbéres kekszet ismertem meg és bárki, a ki az ismerőseim közül külföldre ment mindig ezt kértem ajándékba.
Ma már nem gond, köszönhetem a tablettás készítményeknek. Külön és együtt is a mindennapos étkezésem része és a család is megszokta. A Kurkuma-gyömbér variáció minden húsétel része, mindegy milyen, még a rántott hős panírjába is teszek. Összetörve a tojásba keverem. Azóta sokkal emészthetőbb, könnyebb lett ez a nehéz húsétel.
A pörköltekből sem maradhat ki, ugyanúgy, mint a hagyma, de ennek készítésénél vagy kuktát vagy dupla falú edényt használok, hogy ne égjen, hanem szinte párolódjon az étel és olajat sem használok., csak a hús saját zsiradékja olvad ki, ami az izmok között van, és ez is bőven elég. 4 személyre 2 db tablettát teszek a gyömbér-kurkumából.
A petrezselymes variációt levesekbe, húslevesbe használom gyakrabban.
Húsvét elmúlt ugyan, én mégis ismertetem, hogy a húsvéti sonka főzése nálunk hogyan történt. Ha lehet szárnyas húsból, de a hagyományos igazi füstölt sonka is éppoly finom: egy napig áztatom a leforrázott vízzel, hogy só-tartalma kiázzon. Ebből a léből kiveszem, egyszer átforralom új vízzel, majd ezt is leöntöm.
Ezek után jön az igazi főzés. Újból felöntöm vízzel, melybe babérlevelet 1-2 db-ot, 4-6 gerezd fokhagymát, csipetnyi tárkonyt és 1 db kurkuma-gyömbér tablettát teszek bele.
A hűs fajtájától függően a magfelelő ideig fedő alatt főzöm, kv 20 perccel a befejezése előtt 1 db kurkuma-petrezselymes tablettát is teszek bele.
Nemcsak finom íze lesz, de sokkal könnyebben emészthető, hagyományos ételt kapunk. Azóta nincs haspuffadás, kellemetlen teltség érzés. A sonka levében főtt tojás és kolbász is fínomabb, bár mi a három fehérjét egyszerre már nem fogyasztjuk, de egymás utáni napokon sokkal változatosabb és kímélőbb.
Ha gondolják, kipróbálhatják újabb módon készíteni a hagyományos ételeket is. Sokkal kímélőbb és egészségesebb étkezés a régi ízek megtartása mellett.
Dr. Mészáros Zsuzsanna