Folyadékpótlás

 Ez a szó az orvosi gyakorlatban akkor kerül szóba, ha az emberi szervezet kiszárad és természetes úton, vagyis ivással a beteg nem képes folyadékot a szervezetébe juttatni. Ilyen állapotban eljuthatunk például nagymennyiségű hányás és hasmenés következtében. Ezt a mennyiségű folyadékvesztést infúzióval, vagyis folyadékkal pótolják.

Az embernek nem kell ilyen állapotba jutnia ahhoz, hogy időszakosan megnövelje a folyadékbevitelét, hiszen egy egyszerű megfázáskor a népi gyógymód a citromos mézes tea fogyasztását javasolja, de kalapkúrát is szoktak javasolni, ami szintén bő folyadékfogyasztást jelent.

Ilyenkor a szervezet fokozott folyadékigényét elégítjük ki és gyógyulunk, jobban érezzük magunkat.

A kevés folyadékfogyasztással a szervezetünk még működik, de „működése” nem zavartalan. Ezeke a zavarok olykor rossz közérzet, fáradékonyság, fejfájás, máskor hasi puffadásos panasz lehet egyebek mellett.

A felnőtt emberi szervezet kb 75%-a víz, a csecsemők szervezete ennél is nagyobb mennyiségű vizet tartalmaz.

Az emberi szervezet egy nap alatt, csupán azzal, hogy lélegzik, esetleg beszél, legalább fél liter folyadékot veszít. Vizeletünkkel legalább másfél liter folyadékot kellene ürítenünk. Izzadással egyre kevesebb folyadékot veszítünk, de a nyári melegben, nyári öltözékben, szeles időben, fizikai megterhelés hatására folyadékveszteségünk fokozódik.

Ezek a folyadékvesztések természetesek és jótékony hatásúak is, hiszen szájunk és orrunk nyálkahártyáját a folyadékréteg védi a kiszáradástól, a kórokozóktól, portól, a vegyi anyagoktól is, hiszen bizonyos erős szagokra könnyezünk és orrváladékunk termelődése is megnő.

Vizeletünkkel és verejtékünkkel együtt méreg illetve salakanyagokat ürítünk, ez senki számára nem újdonság (szauna, tapasz)

Az talán nem annyira köztudott, hogy minden főétkezés során az emberi szervezet hat liter emésztőnedvet termel (nyál, gyomor- és bélnedv, epe és hasnyálmirigy váladék)

Amennyiben valaki kevés folyadékot fogyaszt, az kihatással van az egész szervezetének működésére, így emésztésére is.

A kevés folyadékfogyasztás következtében az elfogyasztott és felszívódott anyagok töménysége megváltozik. Bizonyos töménység után a egy bizonyos anyagból több már nem tud feloldódni, felszívódni, folyadéktérbe kerülni, átjutni bizonyos határokon.

Nagyon egyszerűen ki lehet próbálni, hogy egy kiló sót szobahőmérsékleten néhány ml, de még néhány dl vízben sem lehet feloldani, ehhez ennél jóval több víz kell. A vízben levő oldott só mennyiségével a víz egyéb tulajdonságai is megváltoznak, például az oldat fagyáspontja vagy az elektromos vezetőképesség. A só csak egy anyag, viszont az emberi szervezetben nagyon sokféle anyag van jelen, melyek töménysége önmagukban is fontos, de egymáshoz viszonyított arányuk sem elhanyagolható.

A kevés folyadék, kevesebb általunk elfogyasztott méreganyagot tud kijuttatni a szervezetünkön kívülre, így azok ahol tudnak, lerakódnak. A szervezetünk minden „erejével” próbál ezektől megszabadulni. Aki kevés folyadékot fogyaszt, annak száraz, durva tapintatú, esetleg sebes pattanásos a bőre, a verejtékszaga erős, kellemetlen, emésztéses panaszai vannak akkor is ha ennek nincs tudatában, mert megtanult vele együtt élni, és viseli ennek minden nemkívánatos következményét. A vesekőképződés hátterében is sokszor kevés egészséges folyadékfogyasztás áll. A veseköves görcs fájdalmas, de a sorozatos vesekőürítés megterheli a következményes gyulladással nemcsak a vesét, de az egész szervezetet, okozhat vérnyomás emelkedést, az összes következményével együtt.

Amikor felteszem a betegeknek a kérdést, hogy mennyi folyadékot fogyasztanak, sokszor azt a választ kapom, hogy keveset., vagyis tisztában vannak azzal, hogy többet kellene inniuk. Ilyenkor szerencsére a tudatos ivás és a napi szokásokba való beépülés módszere a következő lépés. Amikor valaki eldöntötte, hogy naponta mennyit akar meginni, azt a mennyiséget reggel készítse ki, tegye olyan helyre, ahol napjában sokszor meglátja, igyon minden alkalommal egy pohárral, és addig ne aludjon el, amíg van a folyadékból. Biztosan van más módszer is, a környezetemben ez működik. Amikor valaki kijelenti, hogy ő nem tud többet inni, akkor az csak kifogásgyártás, ott kell a döntések következményeit mérlegre tenni. Iszik vagy görcsöl? Iszik vagy veseelégtelenség következtében művese kezelésre jár? Iszik vagy a műtétet választja?

Mi az egészséges folyadék? A tiszta víz. Ez az, amihez egyre kevésbé tudunk hozzájutni. Az édesített, ízesített tartósított italok nem oltják a szomjat, az emberi szervezet száméra káros anyagokat tartalmaznak, ez a folyadékbevitel nem ajánlott. A csapvízzel együtt a fertőtlenítőszereket, a nem semlegesített vegyi anyagokat és a vezetékből kioldódó anyagokat is elfogyasztjuk, melyek számunkra károsak. A Herbalance teakeverékei folyadékpótlásra alkalmasak, összetevői segítségével a méreganyagok hatékonyabban ürülnek a szervezetünkből. A tisztítótea fogyasztásával a közérzet javul, az emésztés könnyebb, az ödémák kiürítése fokozódik, a rejtett ödémák is kiürülnek a méreganyagokkal együtt, ez némi testsúlycsökkenést is eredményezhet, ennek következtében a keringés és légzés is könnyebbé válik. Enyhe vizelethajtó hatása miatt segíthet a vérnyomás szabályozásában is.

 

Dr. Füleki Mária

 


Nyomtatás