A nélkülönözhetetlen ásványi anyag: Magnézium

MAGNÉZIUM

 

A magnézium, mint nyomelem méltatlanul alulértékelt a jóval népszerűbb kalciumhoz képest, pedig nélkülözhetetlen a szervezet számára, ugyanis több mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek - többek között - a sejt energiatermelő folyamatait szabályozzák. A magnézium az idegrendszer sejtjeinek működésén túl a csontok és fogak felépítésében is részt vesz a kalcium mellett. A sejtek hártyájának áteresztőképességét is szabályozza, hatására az érfalak rugalmassága nő, a szívizom összehúzódó képessége javul, és csökken a ritmuszavarhoz vezető állapot kialakulásának valószínűsége, vagyis javítja a szív munkájának hatásfokát.


A magnézium kiváló savkötő, ezért segíthet gyomorsósav- túltengésben. Ilyenkor étkezés előtt kell bevenni.

Hozzájárul a fogak egészségének megőrzéséhez, csökkenti a kalciumtartalmú vesekövek, valamint az epekövek kialakulásának kockázatát. Megakadályozza a kalcium túlzott lerakódását az erekben.

Természetes nyugtatószer, mérsékli a depressziót, tompítja a stressz káros hatásait.

Az agyban a megnövekedett magnéziumszint javítja a rövid-és hosszú távú memóriát, fejleszti a tanulási képességet. A kutatók eredményei arra engednek következtetni, hogy a megnövekedett magnézium bevitel javítja a kognitív képességeket, és az életkor előrehaladtával tapasztalható memóriagyengüléshez többek között az alacsony magnézium-

 fogyasztás is hozzájárul.



A magnéziumhiánynak többféle oka lehet, a nem megfelelő táplálkozás mellett például bélbetegségek okozhatják a felszívódás csökkenését, de alkoholizmusban is rendszerint alacsony a szintje. Megnő a szervezet magnéziumigénye fokozott fizikai igénybevétel során, vagy terhesség és szoptatás alatt. Nagy mennyiség távozhat a szervezetből hasmenés vagy vízhajtók szedése esetén; ez is okozhat hiánytüneteket. Több magnéziumra van szükségük a fogamzásgátló tablettát vagy ösztrogén hormont szedő nőknek, a szeszes italt gyakran és sokat fogyasztóknak. Sportolók sem nélkülözhetik, mivel a vércukor energiává való átalakításához szükség van magnéziumra.

Magnéziumhiány gyakran alakul ki egyes gyógyszerek okozta fokozott magnéziumvesztés miatt. Ilyen gyógyszerek lehetnek egyes vízhajtók, ACE-gátló vérnyomáscsökkentők, kemoterápiás szerek, immunrendszergátlók, de akár az alkohol is.


A magnéziumhiány leggyakoribb tünetei a gyengeség, az izomgörcsök, a szívritmuszavarok, a koncentrálóképesség zavara és az ingerlékenység, de hiánya megnöveli sok más kórkép kialakulásának valószínűségét, mint magas vérnyomás, szapora szívverés, csontritkulás, migrén, cukorbetegség, hallucinációk, depresszió, zavartság, szorongás. Magnéziumhiány pótlására a legalkalmasabbak a szerves sók, mivel ezek jobban tolerálhatók, kevésbé okoznak bélrendszeri mellékhatásokat. A magnézium citrát a legjobban hasznosuló vegyület. A B6 vitamin javítja a felszívódását, ezért gyakran együtt fordul elő a táplálék-kiegészítőkben.

 


felhasznált irodalom: webbeteg.hu


Nyomtatás