Tudj meg többet az A-vitaminról!

Blog Találatok: 13719

A vitamin (retinol, axeroftol)

A szervezet is képes előállítani előanyagokból, mint például a ß-karotin.  Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni. A ß-karotinnak sokan antioxidáns hatása is van.

Hatása:

Javítja a gyengén látást, szürkületi (farkas) vakságot, és még jó néhány szempanasz kezelésében van nagy segítségre.

Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet. Lerövidítheti a betegségek lefolyását. A szövetek és a szervek külső rétegeit egészségesen tartja a mindennapokban. Segíti az öregedéssel járó öregedési foltok eltűnését. Erősíti a csontokat, gyorsítja a növekedést. Egészségesen tartja a hajat a bőrt a fogakat és a fogínyt. Javítja a bélműködést. Külsőleg alkalmazva az ótvar a kelések a karbonkulusok és a nyílt fekélyek kezelésénél tesz hasznos szolgálatot

Napi szükséglet:

A- vitamin napi szükséglet (RDA - OÉTI alapján): nők esetében 800 µg, szoptatás alatt 1300 µg, férfiak esetében 1000 µg. (RDA - OÉTI alapján)

A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul. Az egészséges felszívódáshoz természetesen szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E-vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását. Plusz A-vitamin bevitelre a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek szedése mellett szükség lehet, a fogamzásgátló gyógyszereket szedő hölgyeknek azonban kevesebb A- vitamin felvételre van szükségük.

A bőr ápolásában (illetve a sebkezelésben) nagy szerepe van krémek formájában is az A-vitaminnak. (Herbanet balzsam, testápoló)

Természetes forrása:

Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek (tehát a máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid típusú vegyület, a likopin nem bomlik A-vitaminra.

 

Hiányállapotok tünetei

A-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság), foltok a szem fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr megvastagodása a szőrtüszők környékén, fokozott hajlam a bőr berepedezésére, főleg az ajkakon.

Túladagolás tünetei

Az A-vitamin túladagolása ritka, főleg vitaminkészítmények nem előírásszerű szedésénél lép fel. Az ilyenkor jelentkező tünetek: fejfájás, bőrhámlás, a csontok elváltozása, vesebántalmak, ízületi fájdalmak.
A ß-karotin túladagolásakor a bőr főleg a tenyéren és a talpon sárgásan elszíneződhet, ez azonban nem mérgező hatású.

Nyomtatás