Miért is fontos a C-vitamin szervezetünknek?

Blog Találatok: 11298

A C-vitamint igenis naponta fogyasztani kell, sőt minél többet belőle, ebben már – a korábban kétkedő -szakértők is egyetértenek. Mivel nem raktározódik el szervezetünkben, ezért nagyon fontos a rendszeres szedése, annak érdekében, hogy a hiánybetegségeket elkerüljük.

 

Szent-Györgyi Albert: akár napi 9 ezer mg C-vitamin

Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin Nobel-díjas felfedezője azt kutatta, mi az élet hajtóereje, mi az, amit az élettelen dolgokat élővé változtatja. A rákkutatás területén találta meg életre szóló feladatát.

A barnulás folyamatának megfigyelése közben vonta ki a C-vitamint a paprikából. A C-vitamin előállításának monopóliumát nem tartotta meg magának, szétküldte a világ országaiba. Ő maga 1000 mg C-vitamint szedett nap, mint nap, ha beteg lett, akkor felemelte 8-9 ezer mg-ra a napi adagot.

Hatékony antioxidáns

Az egészségünk megőrzése és a jó egészségi állapot fenntartása érdekében igenis fontos a napi 1000 mg C-vitamin. Ez a vitamin a szerves savak közé tartozó aszkorbinsav, amely képes megvédeni a szervezetet a káros hatású, agresszív, oxigéntartalmú molekulák elszaporodásától, tehát antioxidáns. Lassítani tudja a szervezetben a betegség vagy stressz hatására felgyorsuló oxidációs folyamatot, visszaveri a szabadgyökök támadását. Ezzel képes megakadályozni a sejtegyensúly felbomlását, a sejtállomány gyengülését.

 

Felszívódás és kiürülés

A C-vitamin molekulának igen egyszerű a felépítése, így a száj nyálkahártyáján keresztül is gyorsan bejut a vérkeringésbe, majd az anyagcserébe. Tehát egy csésze, csipkebogyót tartalmazó teából is könnyen felszívódik, de a fel nem használt mennyiség gyorsan ürül is a vizelettel.

Ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan ellássuk szervezetünket C-vitaminnal, amire például a lassan felszívódó vitaminkészítmények kiválóan alkalmasak.

Emellett nem szabad megfeledkezni a változatos és egészséges táplálkozásról sem. A zöldségek, gyümölcsök esetében az aszkorbinsav mindig ún. bioflavonoidokkal kombinálva fordul elő, ami védi az aszkorbinsavat, és a hatásfokát is növeli. A gyümölcsökkel, zöldségekkel bevitt C-vitamin felszívódása szinte 100 %-os, azonban a legtöbb ember nem fogyaszt elegendőt ezekből, sőt, a mai növénytermesztés körülményei nem is kedveznek a megfelelő C-vitamin tartalom kialakulásának. Ezért fontos, hogy naponta fogyasszunk aszkorbinsav tartalmú vitaminkészítményt!

 

A C-vitamin és a bőr

A C-vitamin az egyik legfontosabb mikrotápanyag, amely a bőrünk szépségét is segít megőrizni. Véd az idő előtti öregedéstől, és gyorsítja a sebek gyógyulását, feszessé, simává teszi a bőrt. Nemcsak a drága, C-vitaminos krémekkel juttathatjuk a bőrbe, de belülről is segíthetünk a vitaminos táplálásban.

Ezzel fokozhatjuk a kollagén termelődését, amely bőr feszességéért felel, és hiánya ráncosodáshoz vezet. A vérerek rugalmasságának megőrzésével, és a hidratáltság fenntartásával fiatalosabb, egészségesebb külsőt köszönhetünk a folyamatos C-vitamin szedésnek.

 

Néhány tény, ami nem mindenki számára ismert

Dohányzás: a dohányzó embereknek, 30%-kal több C-vitaminra van szükségük, mint másoknak. A C-vitamin segítségével elkerülhetnek olyan tüneteket, mint a fogínyvérzés (ínygyulladás), vagy a végtagzsibbadás (rossz vérkeringés).

Világviszonylatban a homoktövis szerepel az első helyen, mint a legtöbb C-vitamint tartalmazó növény. Érdemes nyers, feldolgozatlan formában nyár végén és ősszel minél többet fogyasztani belőle.

Az ember nem tud C-vitamint magának előállítani (mint ahogyan például a tengerimalac sem), de a macska képes napi 18 ezer mg-ot előállítani magának!

Az aszkorbinsav hőre, fényre érzékeny, ezért magas (40 fok felett) hőfokon már bomlásnak indulhat. Teakészítéskor a csipkebogyót érdemes szobahőmérsékletű vízben kiáztatni, és ezt az esszenciát hígítani melegebb (de nem forró) vízzel. Az aszkorbinsavat tartalmazó italokat, ételeket nem szabad fémedényben tárolni, inkább üveg- vagy porcelánedény javasolt, ugyanígy műanyag- vagy porcelánkanállal kell kevergetni azokat.

Nyomtatás