A nyár és a Herbalance termékek II.

Blog Találatok: 6163

Folytatom az előző hónapban elkezdett „sorozatot” a nyáron alkalmazható termékekről, valamint néhány javaslat, hogyan éljük túl a sokszor kibírhatatlan hőséget.

A télből nagyon gyorsan a várva-várt nyár lett. A rövid esős tavasz is sok gondot okozott az árvizekkel, belvizekkel, most a hőség, magas páratartalom jelent komoly gondot még az egészséges embereknek is.

Az idős emberek elkopott elfáradt rossz keringésű szervezete nehezen követi a magas hőmérséklettel járó megterhelést, a beszűkült vese és májfunkció rosszabb méregtelenítést von maga után. Gyorsabban elfáradnak, ingerlékenyebbek,  rosszabb a szervezet alkalmazkodó képessége, hamarabb kapnak fertőző betegségeket.

A csecsemők és kisdedek hasonló helyzetben vannak. Náluk a még éretlen immunrendszer, a vese és májműködés is, valamint a szövetek nagyobb víztartalma miatt nehezebb az alkalmazkodás. Három éves kor alatt az éretlen vese működés miatt a felesleges só kiválasztása még alig működik, ezért fontos a helyes táplálás (szoptatás esetén az anya táplálása) amikor már főzeléket is fogyasztanak a kellő folyadékpótlás, gyümölcslevekkel, forralt vízzel.

Izzadni alig tudnak, a szervezet hőleadását, hűtését a gyorsultabb légzés, keringés kompenzálja. Amennyiben a külső hőmérséklet meghaladja a a belsőt (38 C felett), nagy bajba kerülhetnek a nem szopós csecsemők: nincs anyai immunvédelem az anyatejből, így sokkal hamarabb kapnak vírusos, akár bakteriális fertőzéseket is, a rossz hőleadásról nem is beszélve. Ha nagyobb embertömegbe (strandra) kerülnek, könnyen hasmenés, lázas állapotok, fertőzések jelentkezhetnek. Az orvosi kezelés mellett ajánlott ilyenkor a folyadékpótlás is.

Hasmenés vagy egyéb fertőző betegségeknél jól alkalmazhatók a Herbanet teák. Hígabban az előírtnál: 2 liter vízzel leforrázni és fél éves kor felett már adhatók édesítővel, 10 hónapos kor felett mézzel lehet ízesíteni.

A hasmenéssel gyermek és felnőttkorban a folyadék mellett ásványi sókat is veszítünk. Ennek pótlása a megfelelő só-pótló (un rehidratáló porok) terápiák. Az első két napban a folyadékpótlás a lényeges. Táplálékot ilyenkor nem tud a bél emészteni. „Örül” a szervezet, hogy a hasmenéssel megszabadulhat a kórokozóktól. A Herbanet teák megfelelő gyógynövény összetételüknél fogva a máj méregtelenítő munkáját is segítik a folyadékpótláson kívül, így hamarabb leküzdi a szervezet a nyári hasmenéses, vírusos betegségeket is.

Időseknél a folyadékpótlás ugyanolyan fontos, mint a kisded-korban még betegségek nélkül is. A teákat gyümölcslevekkel lehet keverni, így változatosabb ízeket kaphatunk.

A Kombucha a nyári hasmenések idején is alkalmazható. A méregtelenítő májenzimek munkáját segíti. Gyorsabban tud a szervezet ezen segítségek mellett megfelelő védő-immunanyagokat termelni. Vízbe vagy almakompót levébe érdemes elkeverni ilyenkor.

Nyári üdülések, megváltozott környezet, külföldi utazások idején kifejezetten ajánlott a fogyasztása. A külföldi országokban a vírus és bakteriális környezet, étrend számunkra szokatlan, ennek leküzdésében segíthet a Kombucha.

A betegségektől függetlenül a szoptatós kismamáknál is napi ½, 1 literrel több folyadék szükséges, főleg nyáron.

A fertőzések mellett az allergiás betegségek is megszaporodnak. A külső környezet szennyeződése komolyan fokozódik, emiatt a pollenek felszínére sokkal több szennyeződés kerül (elektromikroszkópos felvételek bizonyítják)

Ezek a korom, cement, dízel olaj vegyületek magas fajsúlyúak, könnyen a pollenekre tapadnak, azok súlyát megnövelve a légutakból sokkal nehezebben tudnak kikerülni, sőt ami nem tud kiürülni(az un takarító szőrsejtek túlterheltsége miatt) az vagy ott helyi gyulladást vált ki vagy felszívódik a vérbe, onnan a májba kerülve általános allergiás reakciót vált ki., ami a szervezetet komolyan igénybe veszi. Az ilyen módon bekerült kémiai anyagokat a máj nem tudja semlegesíteni, így a kötőszövetekbe, zsírsejtekbe raktározza a méreganyagokat, tovább rongálva a szervezetet.

A fentiek miatt is javasolt a folyamatos méregtelenítés, ebben a Herbalance szirup jó segítséget nyújt. Nyákoldó, simaizom görcsoldó, fertőtlenítő hatásánál fogva a légutakba, léghólyagokba került polleneket, szennyeződéseket segít eltávolítani, így kevesebb szívódik fel a vérbe. Az allergiás megbetegedések megelőzésében, már kora tavaszi hónapoktól javaslom a fogyasztását. Naponta 1-2 x 5 ml (1-2 kávéskanál) ajánlott október közepéig.

A Kurkuma gyömbér jótékony hatásait az előző cikkember részletesen ismertettem. Nyáron is javaslom a mindennapi használatot. A magyar hivatalos gyógyszerkönyvben is elismerik a méregtelenítő májenzimeket segítő hatását. Hatóanyaguk a kurkumin. Nyáron a kisebb kalória igény miatt kevesebb húst fogyasztunk. Minden húsételbe ajánlom. Akár levesekbe, pörköltbe, párolt húsokba, a tablettát porrá törve szoktam alkalmazni. Még a halételekhez is kiváló. A porrá tört, őrölt kurkumába forgatom sütés előtt, de a rántott halszeletekhez is rendszeresen használom. Rozmaringgal, borssal (fehér-fekete bors) diétázók borsikafűvel vagy szegfűborssal is ízesíthetik. A halászlébe a Gyömbérrel együtt finom, kissé csípős ízű, de jóval könnyebb emésztésű halételt kapunk.

A Kurkuma-petrezselyem tablettát minden zöldfőzelékbe, de húslevesekbe, krémlevesekbe i (zeller, gomba, medvehagyma, zöldség-krémleves) is rendszeresen használom. Jóval könnyebb emésztésűvé válik így minden étel.

Őrölt gyömbért kompótokba is javaslom. Alma, őszibarack, sárgabarack, sárgadinnyéből készült kompót íze sokkal finomabb. Természetesen fahéj, szegfűszeg, vanília mellett alkalmazom. A kompótlevek kiválóak folyadékpótlásra is a teák és gyümölcslevek mellett.

Ezen ételek pontos receptjeit a következő cikkben fogom ismertetni.

A fent ismertetett termékekkel könnyebb a szépnek ígérkező, mégis nehezen elviselhető nyári hónapokat átvészelni.

Ezen javaslatokkal kívánok minden nyaralónak további jó pihenést, a dolgozóknak pedig türelmet és jó egészséget!

Tisztelettel:

Dr. Mészáros Zsuzsanna

Nyomtatás