A petrezselyem jótékony hatásai

Blog Találatok: 1616

 Az emésztést, vese, májműködést segítő gyógynövény. Az egyiptomi, görög, ókori római korban is ismert volt elsősorban gyógyítóként, a későbbi időkben a táplálkozás fontos részévé vált.

Petroselium Crispus/ Levélpetrezselyem

Petroselium Hortense/Gyökérpetrezselyem

Petroselium sativum/Fructus/Petrezselyem termése

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik.

A Földközi tenger déli-délkeleti részén van az őshazája, onnan terjedt el az egész világban.

Levélzete alapján: fodros és sima levelű alfaja ismert.

Gyökerét, levelét, termését (magját) egyaránt hasznosítják, hisz mindegyike különböző mértékben tartalmaz hatóanyagokat.

 

Hatóanyagai:

Petrezselyem gyökere: Apiol-miristicin tartalmú illóolajok, apiin, nyálkát, szénhidrátot tartalmaz.

A hatóanyagok vizelethajtó, veseműködést fokozó, a hólyaggyulladások fájdalom és gyulladáscsökkentő hatását már az ókorban is ismerték. Levelével együtt erősebb a hatása.

Simaizom görcsoldó hatása miatt epe, máj és menzeszes görcsöknél is alkalmazták és ennek leírását a szentgalleni (Svájc) kolostor 12. században, később a salernói orvos-iskola is említi gyógyító erejét: ekkor már májpanaszokra, emésztési zavarokra és bőrbetegségekre is alkalmazták.

Bőrbetegségekre is ekkor kezdték el használni: szúnyogcsípésekre, (antihisztamin=allergia ellenes hatás),  kelésekre szétpasszírozott leveleket tettek.

Petrezselyem levele: illóolajakban, C vitaminban, Flavonoidokban, Kalciumban és Vasban gazdag.

C-vitamin tartalma miatt nyersen, vagy pároltan történő fogyasztása ajánlott.

Az ókori római hadsereg kedvelt gyógynövénye volt a lenmag és a hagyma mellett. E nélkül hadjárat nem indulhatott el, mert jól tudták, a beteg katona nem tud harcolni. A betegségek megelőzése ott és akkor nagyon fontos volt.

A 16. században az első nyomtatott füzetkönyvek tanúsága szerint a petrezselyem már kedvelt konyhakert növény volt. Gyökeréből és leveléből teát készítettek, mely kiváló vesekőhajtó volt (kis kövek és vesehomok esetén). Emésztési panaszoknál, has puffadásnál nyersen rágták.

A növény levelének és gyökerének a jótékony hatását a klinikai kutatások is igazolták.

Teakészítés: 1 evőkanál összevágott petrezselyem-levelet és 1 evőkanál reszelt gyökeret leforrázunk egy csésze vízzel. Lefedve 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Vízhajtó kúrához naponta háromszor igyunk meg 1-1 csészével és utána még két pohár vizet (középkori recept) Ha nincs friss levél, a kurkumás petrezselyem tabletta is megtesz. ½-t törjünk porrá és úgy szórjuk a reszelt gyökérre. Víz helyett Herbanet teákból igyunk. Kiváló veseátöblítő hatást érünk el.

Hólyaghurutnál a fertőtlenítő hatása is érvényesül Hólyaggyulladásnál más gyógynövényekkel együtt használva jobb a hatása (medveszőlőlevél, lestyángyökér, iglice, mezei zsurló, bazsalikom).

A petrezselyem magjában (Petroselini fructus) 2-7%-ban található illóolaj! Ezen kívül apiin és glikozida valamint petrosilan tartalmú zsírosolajat is kivonható. Rendkívül erős hatású. Épp ezért a gyógyításban ma már a magját nem használják. Vesevérzést és vetélést is okozhat.

 

A Herbalance tablettáknál: csak a levél és gyökér hatóanyagait teszik bele a kurkumás készítményekbe.

Összefoglalva: a petrezselymes termékek a vese-máj epe működést segítő termékek. A dózisok egyéniek. Ételekbe használva egyenletesebb, kíméletesebb hatás érhető el! És mellékhatás sem jelentkezik így (terhesek, kisgyermekek védelme.)!

Ételekbe 1 éves kortól, tablettás változatba 6 éves kortól 2x1/2, 12 évesen max. 2x1 tbl. Javasolt sok folyadékkal és porrá törve. Én minden húsételbe, természetesen a zöldséges ételekbe is egyaránt használom, akár a hármas, akár a kettes variációt.

Kedvenc ételeimből az egyiket mindenkinek ajánlom:

Gyömbéres kínaikel leves:

Hozzávalók: 1 db kínai kel, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 db vöröshagyma, 1-1,5 l csirkeleves, 1 evőkanál száraz fehérbor 10-15 dkg rizs, 1-1 db kurkuma-gyömbőr és kurkuma-petrezselyem tabletta.

A kínai kelt leveleire szedjük, megmossuk, apróra daraboljuk, majd megpároljuk gőz fölött (ha ehhez nincs idő, akkor a legvégén tegyük a levesbe! 5-7 perc alatt megfő.)

A forró húsleves levébe tesszük a hagymát, fokhagymát, felforraljuk, majd a rizst is beletesszük a petrezselyem tablettával együtt, 20-25 perc alatt megfő, ekkor tesszük a nyers vagy párolt kínai kelt a levesbe.

Mivel a kínai kel magas ásványi anyag tartalmú, sózás csak a tányérokban szükséges, de a tálalás előtt még a száraz bort hozzákeverjük az egész leveshez. Könnyű, jól emészthető, ízletes étel.

 

Dr Mészáros Zsuzsanna

 

Nyomtatás