Miben segít a tőzegáfonya?

Blog Találatok: 1769

Az áfonyák nálunk ritka növények – a sarkkörtől a trópusokig Földünk északi felét az áfonyáknak mintegy háromszáz faja népesíti be. Ezek egyik kiemelkedő faja a tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccus) – angolul cranberry –, mely igen nedves, savanyú talajon, tőzegmohalápon él. A 19. században még a Dunántúlon is előfordult. Ma csak az Észak-Alföld tőzegmohalápjain található meg. Sokan keverik a vörös áfonyával (vaccinium vitis-idaea), melynek angol elnevezése azonos: cranberry. Ám a vörös áfonya igazi hazája Észak-Európa, ott az erdős tundrák és tajgák növénye.

A tőzegáfonya legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy képes megakadályozni a baktériumok megtapadását a húgyutak falán. Ezért megelőzéshez illetve a már kialakult húgyúti betegségek kezeléséhez is javallott. Akut és krónikus húgyúti fertőzések esetén az antibiotikum kúra kiegészítéseként használhatjuk.

Azok számára, akik gyakran küzdenek a felfázással, ez lehet a legjobb természetes megoldás.    Közel egy évszázaddal ezelőtt mutatták ki, hogy azoknak a vizelete, akik nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztanak tőzegáfonyát, jóval savasabb és kevesebb baktériumot tartalmaz. A nőknél a húgyúti fertőzések veszélye tízszer akkora, mint a férfiaknál; a 20-40 éves nők 25-35%-ának legalább egyszer volt ilyen fertőzése. Persze a férfiaknak sem árt a tőzegáfonya. Szagtalanítja a vizeletet, tehát ajánlatos mindazok számára, akik inkontinenciában szenvednek.

A tőzegáfonya segítségével a húgyúti fertőzések időtartama lerövidülhet, mialatt csökkenti a kellemetlen panaszokat is, mint a fájdalom, az égető, viszkető érzés.

A tőzegáfonya alkalmas immunerősítésre, szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is, valamint étvágytalanság ellen úgyszintén javallott. A leghatékonyabb természetes szernek tartják a szívinfarktus megelőzéséhez, illetve gyógyításához.

Az összes, hajszálerekkel kapcsolatos betegség ellen egyaránt alkalmazható. Így vérzékenység, érszűkület, érelmeszesedés, visszér, ödémás hajlam, vérkeringési zavarok esetén is segít, valamint megelőzhetjük vele a cukorbetegség érrendszeri szövődményeit.

Kitűnő forrása az A-vitaminnak, aminek a farkasvakság kezelésében van fontos szerepe. Kálcium, mangán, kén, kálium, foszfor, vas, magnézium, cink és C-vitamin tartalma kiemelkedő.

 Kiváló kiegészítője a Herbalance kurkuma termékcsalád és a Herbalance Pempő.

Nyomtatás