A Herbanet teák természetes összetevőiről

Blog Találatok: 1633

Összetevői és hatásai: 

NAGY CSALÁN (URTICA DIOICA)
A csalánfélék családjába tartozik. A nemzetségéből még az egyéves aprócsalán kerül gyógynövényként felhasználásra.
Hazánkban a levelét hasznosítják, de a gyökerét és termését is fel lehet dolgozni.
A levelében, szárában klorofill, KAROTIN, VITAMINOK, (B, C, K, U), glükokinin, AMINOK: HISZTAMIN, KOLIN SEROTONIN  A gyökeréből  kumarint, cseranyagokat, a magjából  nyálkaanyagot és zsírosolajat lehet kivonni.
Direkt hisztamin tartalma miatt azonnali tipusú allergiások nem fogyaszthatják! A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák reuma, köszvény, magas vérnyomásban szenvedőknél.

Antibiotikumos és fertőtlenítő hatása miatt torokgyulladásban jó fertőtlenítő és szagtalanító hatású. Aranyeres panaszoknál (fájdalom, vérzés nélkül) ülőfürdőként alkalmazzák. Gyökerének hatóanyaga csökkenti a vér koleszterin szintjét és a prosztata megnagyobbodás miatti panaszokat.

BORSMENTA (MENTHA PIPERITA) BORSOS MENTA
A vízimenta és zöldmenta kereszteződéséből előállított hibrid. Hazánkban nagy területeken termesztik a kiváló tulajdonságai miatt.
Hatóanyagai: Illóolajak.
A levélben 2-4%, a virágzatban 4-6%, a szárában 1,5-2%-ban fordul elő illóolaj, aminek 50-60 %-a menthol.
A többi hatóanyagai: FLAVONOIDOK, ROZMARINGSAV, cseranyag, keserűanyag, kávésav.
A mentafajokat több mint KÉTEZER ÉVE használja az emberiség. A borsos mentát (hibridet) 250 éve, mégis ennek van a legnagyobb gyógyászati jelentősége. A népi gyógyászatban láttuk milyen régóta, de a mai orvostudományban is szívesen alkalmazzák alternatívaként gyomor-bélgörcsökben, epekőképződés csökkentésére, a folyadékfogyasztás emelésére mely kellemes ízű. A hideg borsos menta tea csökkenti a hányingert.
A mentaolaj legnagyobb felhasználója a kozmetikai, fogászati „ipar” szájvizek, fogporok, fogkrémek döntő alkotóeleme.
Jó köhögés csillapító, de cukorkák és rágógumik ízesítője is.
Flavonoid tartalma miatt az immunrendszert is erősíti.

FEKETE BODZA (SAMBUCUS NIGRA)
Magyar nevei: Gyepűbodza, Bodzabokor, Bodzafa.
A Samabucus (bodza) nemzetségbe 27 faj tartozik. Hazánkban a fekete, gyalog és a fürtös bodza őshonos!
Hatóanyagát a virágból vonják ki, de termését is felhasználják.
Hatóanyagai: 2-3 %-ban flavonoidok (rutin, kvercetin, sambucin) 0,1-0,2 %-ban illóolajak.
Szaponinok (urzolsav: köptető és gyulladáscsökkentő vegyületek), klorogensav, glikozidok (sambunigrin)
A termésében szerves savak (almasav, ecetsav) antocianidok (sambucianin).
Vitaminok: A, B1-B2 – NIACIN (B3), C, valamint még cukrok és ásványi anyagok: kálium, kalcium, foszfor, cserzőanyagok is találhatók.
Hatásai: Nyugtató, izzasztó, enyhe vizelethajtó (a keringés terhelése nélkül). Reumatikus panaszoknál enyhe fájdalomcsillapító. Terméséből lekvár is készül, mely erősítőként, izzasztóként is használatos, de enyhe hashajtó, bélműködést segítő hatása is ismert.
Virágából tavasszal nagymamám gyakran készített szörpöt, melyet én is szoktam, ha olyan erdőben járok, ami nem a fő közlekedési útvonalak mellett fekszik és onnan tudok virágot gyűjteni. Tápláló, frissítő, értékes vitaminokat tartalmaz és nem teszek bele tartósítót. A kora nyári, májusi melegben a legjobb hűsítő.

CSIPKEBOGYÓ, CSIPKERÓZSA (ROSA CANINA),
melyet gyepűrózsának, vadrózsának, bogyó termése miatt csipkének, hecsedlinek, bicskének is neveznek.
A rózsafélék családjába tartozik. Hazánkban vadon élő és termesztett változatai is ismertek. Hazánkban a tömeges termőhelyei: Hegyalja, Abaúj-Tornai hegyvidék, Pilis, Börzsöny, Bükk, Cserhát, Mátra, Bakony és a Balaton felvidék.
Álbogyótermését hasznosítják. Több mint háromszáz éve ismerik gyógyító hatását. Megfázáskor, náthás, köhögős betegek használták. A bogyó C-vitamin tartalma meghaladja a citromét! Az újabb kutatások bebizonyították, hogy nemcsak C vitamint, hanem más értékes anyagokat is tartalmaz, amit az ember szervezete jól tud hasznosítani . A C-vitamint minden nap fel kell vennünk, mert szervezetünk nem tudja előállítani! Vízben oldódó vitamin. Minden anyagcsere folyamatban részt vesz. Hiányában nemcsak vérzékenység, de fertőzések és a súlyos hiányakor akár végzetes következmény is lehet.
CSIPKEBOGYÓBAN 10-20 % gyümölcscukor, 10 % pektin (növényi mikrorost) (3 alma) és citromsav, Fe, Mg, mész, illó és zsírosolaj, cseranyag, és nyomokban: A, B, K, és P vitamin is található.
A bogyó húsát és magjait egyaránt hasznosítják. A csipkebogyó készítmények nemcsak erősítenek, hanem ajánlott vese és májbetegeknek, hörghurutban, hasmenésnél teája kiváló. (Vitamin tartalma miatt csak forrázni lehet!) Gyermek, felnőtt és időskorban egyaránt javasolt a csipkebogyó és készítményei nemcsak betegségnél, hanem megelőzésként is!

A Herbanet teák természetes, szárított, őrölt narancs és cherry (indiáncseresznye) gyümölccsel dúsítottak.
Ennyi finom és értékes összetevő kevés teában található meg.
Felhasználási javaslat : nemcsak méregtelenítéskor, de állandóan is lehet fogyasztani, a folyadékbevitel miatt (hígabban).
Ha betegségeknél: Máj epeproblémák, náthás, hurutos időszakban kicsit töményebben 1 literben 1 filter. Mézzel, citrommal fokozható a hatása.
Az összetevők nemcsak jól harmonizálnak, de egymás hatását is erősítik.


dr. Mészáros Zsuzsanna

 

Nyomtatás