A gyógynövények és a konyhaművészet

Blog Találatok: 1671

 

A természet csodálatos: számtalan az éghajlathoz, földrajzi tájhoz illeszkedő és túlélő fajok sokaságát produkálja. A növényeknél emberi hasznosítás szempontjából két nagy csoportot különböztetünk meg: a természetes és gyógynövényeket. Mindegyikben kémiai anyagok ezrei fordulnak elő.

A gyógynövényeket a növényvilág többi tagjától az különbözteti meg, hogy a bennük levő kémiai anyagoknak köszönhetően gyógyászati értékük van. Az egészséget fenntartó, kóros folyamatokat megelőző gátló, illetve gyógyító hatású anyagokat hatóanyagoknak nevezzük. A természet valóban csodálatos. Jó néhány állatfaj is ismeri és rendszeresen fogyasztja tapasztalatból a gyógynövényeket. Kutatók megfigyelték Afrikában, hogy a csimpánzok, gorillák milyen növényeket fogyasztanak féregűzés és nátha esetén. Valószínű, hogy az ősember is szerzett tapasztalatokat az ehető, túlélést biztosító és gyógyító növényekről. Ez a tudás folyamatosan bővült.

Már az ókorban Kínában, Egyiptomban a gyógynövények, fűszernövényeket ismerték és rendszeresen  alkalmazták is: hagyma, fokhagyma, sáfrány, koriander, ánizs, kapor.

Sába királynője Salamonnak fűszereket vitt a kelet akkori legnagyobb kincsei mellett. A görögök, rómaiak a használat mellett már tudatosan termesztették is a gyógy és fűszernövényeket. Emellett jól ismerték a keleti fűszerek jótékony, egészséget megőrző és gyógyító hatását is. A kurkuma, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, sáfrány, a húsételek emésztését könnyítette meg és a tartósításban, tárolás kapcsán nyújtottak segítséget: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió baktériumölő, fertőtlenítő hatása régóta ismert.

Az ókorban a gyógynövények termesztése folytatódott (nagy Károly) és a későbbiekben a kolostorkertekben a szerzetes és apáca rendek már a növények nemesítésével is foglalkoztak.

A magyar hagyományok a honfoglalás előtti időszakra nyúlnak vissza. A népvándorlás során a keleti fűszereket régóta ismerték, a letelepedés során szőlő, répa, köles termesztése ismert volt. A cserekereskedelemmel a déli, nyugati országok növényfajai is honossá váltak.

Az amerikai kontinensről származó paprikát a kolostorkertekben termesztették tovább és így vált világhírűvé is. A nem csípős fajtának néhány változatát hazánkban nemesítették ki. Nyersen fogyasztva a legértékesebb C-vitamin forrás. Magasabb a c vitamin tartalma, mint a citromnak. Szent-Györgyi Albert kutatásai igazolták, aki ennek a vitaminnak a felfedezéséért Nobel –díjat kapott. A mai időkben a kémia segít a növények vitamin, hatóanyag tartalmának megismerésében, majd az orvostudományban az alkalmazásukban is.

A gyógynövények gyógyhatásáért felelős vegyületcsoportot hatóanyagnak nevezzük. Ez eddigi ismertetőimben gyakran találkoztak evvel a fogalommal. Ezeknek a vegyületcsoportnak négy nagyobb csoportját ismerjük.

1 alkaloidok

2 glikozidok

3 illó olajok

4 egyéb hatóanyagok

Egy-egy növényben lehet egy de általában több hatóanyag is. Többfajta gyógynövényt úgy egymás mellé „illeszteni”, hogy a hatóanyagok egymás hatását segítsék (szinergizmus) nagy tapasztalatot, tudást igényel: Herbanet teák, Kombucha, talp tapaszok, kurkumás készítmények, krémek, balzsamok.

 

Kurkuma (Curcuma longa, Curcuma xanthroriza)

Dél-Ázsiában őshonos, de Kínában, Indiában évezredek óta termesztik. A népi tapasztalat bölcsességét felhasználva kezdték el kutatni tudományosan az elmúlt 50 évben.

Értékes hatóanyag a kurkumin, melyet állat és embergyógyászatban is kipróbáltak. Ennek tapasztalatait olvashattuk az előző információs újságban.

A májsejtek regenerálásában játszik nagy szerepet, ha a májműködés javul, akkor a szervezet működése is lényegesen jobb lesz. Az emberi máj az egyik legfontosabb szervünk, emésztés, immunrendszer „alapanyagainak” előállító helye, (aminosavak, fehérjék) a salakanyagok, kívülről bejutott méreganyagok semlegesítő szerve, a vérképzéshez szükséges fehérjék előállító szerve, a fémanyagcsere egyik központja.

A kurkuma a hatóanyagain kívül illó olajokat is tartalmaz: turmeron, xanthorizol,  szekviterpén alcohol, mircén

Ezeknek az illó olajaknak a máj epetermelésére van hatásuk: enyhe epehajtók, epehólyag görcseit oldó, puffadást gátló, simaizom görcsoldó hatás. Az emésztés kapcsán a belek simaizomzata gyakran görcsöl, így a táplálék továbbhaladása lassú erjedés, rothadás indulhat be (a pangó, meg nem emésztett táplálék miatt). Ezt a pangást csökkentik az illóolaj komponensei.

A májvédő hatással együtt valóban nagyszerű segítség a konyhában, főleg a hagyományosan étkező, több zsiradékot tartalmazó étrend mellett.

Diétázók is használhatják méregtelenítő hatása miatt

Kiváló ételízesítő főleg ott, ahol a csípősebb, kissé markánsabb ízeket kedvelik. Fűszerkeverékeket is készíthetünk, melyet légmentesen, sötét falú üvegben tárolhatunk.

10 db kurkuma-gyömbér tablettát összetörünk, 20 g fekete (ízlés szerint fehérborsot vagy borsika füvet), a továbbiakban 20 g köménymagot, koriandert, 20 g őrölt szerecsendiót, őrölt szegfűszeget, pirospaprikát (édeset9, jól összekeverjük és a fent említett üvegbe tesszük. Kész a Curry, melyet ízlés szerint húsételekhez, húslevesbe, húsos rizses ételekbe használhatunk. Könnyebben emészthető, markánsabb ízű ételeket készíthetünk.

Dr Mészáros Zsuzsanna

Nyomtatás